Комбинираната ваксина срещу грип и COVID-19 вече е в последен етап на клинични изпитвания. За това съобщава Би Би Си, позовавайки се на фармацевтичната компания „Модерна“. Идеята е през есента на 2025 г. или най-късно в началото на 2026 г. хората да получават защита срещу коронавируса и грипните щамове с едно убождане.

Проучването, което е във фаза III показва, че ваксината въоръжава тялото със защитни антитела и го прави толкова ефективно, колкото и отделните ваксини срещу грип и срещу COVID-19.

„Комбинираната инжекция би била по-удобна и по-лесна за поставяне“, обясняват Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на компанията „Модерна“.

Конкурентите от „Пфайзер“ и „Бионтех“ също тестват подобна комбинирана иРНК ваксина, допълва Би Би Си.

Учените се надяват, че тази комбинирана ваксина ще се модифицира и актуализира по-бързо от сегашните, като ще отговори по-добре на постоянно променящите се вирусни щамове.

От компанията „Модерна“ съобщават още, че са се фокусирали върху по-възрастните хора. В проучванията им са взели участие 8000 доброволци – половината са на възраст между 50 и 60 години, а другата половина са надхвърлили 64 години.

При тях страничните ефекти като цяло са били леки – болка на мястото на убождането и обща умора в рамките на ден-два. Такива са и страничните ефекти при познатите вече ваксини, пише bTV.

Компанията планира да представи резултатите на медицинска конференция, както и скоро да ги предостави за публикуване, съобщава още Би Би Си.