Никотиновите алтернативи като 6-метилникотин, използвани в електронните устройства за тютюнопушене в САЩ и други държави, могат да бъдат още по-пристрастяващи в сравнение с традиционните цигари, показа научно изследване, цитирано от Ройтерс. Научните данни все още са непълни, съобщава американското Управление за контрол над храните и лекарствата (FDA).

Синтетичните субстанции, които имат химическа структура, подобна на никотиновата, не са обект на регулациите, които се прилагат по отношение на тютюна и тютюневите пълнители. Тези регулации са написани и приети за контрол на традиционната форма на никотин. 

Това означава, че търговската мрежа може да предлага устройства за пушене, съдържащи синтетичен аналог на никотина като 6-метилникотин без оторизация от FDA. 

На запитване на Ройтерс за 6-метилникотина и другите никотинови алтернативи, FDA отговори: "Въпреки че са необходими повече проучвания, някои данни показват, че аналозите на никотина могат да бъдат по-силни от традиционния никотин, могат да засягат развитието на мозъка при подрастващите и да имат дългосрочни ефекти по отношение на концентрацията, ученето и паметта." 

Традиционният никотин се извлича от листата на тютюна. 6-метилникотинът се произвежда в лаборатория от химически продукти. 

Една част от малкото направени изследвания са финансирани от индустрията, докато други се фокусират върху кратковременните ефекти върху клетките и опитните животни. Те са недостатъчни, за да се разбере какъв е ефектът върху човешкото тяло, коментират учени. 

FDA все още не е одобрила тютюневите пълнители с различни вкусове. Агенцията твърди, че компаниите не могат да предоставят доказателства за здравните предимства на своите продукти, надминаващи степента на риска за младите хора, които могат да бъдат още по-привлечени заради вкусовете.  

Свен Йорд, професор в университета "Дюк", заяви, че 6-метилникотинът може да бъде по-пристрастяващ и токсичен в сравнение с традиционния никотин.