Над 130 звена у нас лекуват инсулт, но само около 50 правят съвременно лечение – тромболиза

49 853 българи са получили инсулт през 2023 г., 4813 от тях са починали. В света на всеки две секунди някой получава инсулт. Има три симптома, по които той може да се познае:

увисване на устата,

изтръпване и слабост в ръцете,

нарушение в говора
„Всяка година 800 000 човека в Европа получава инсулт. По един на всяка минута. В България един на всеки 10 мин. получава инсулт", обясни началникът на неврологична клиника в болница „Св. Анна" доц. Росен Калпачки по време на конференция за рисковите фактори и симптомите на инсулта. 5500 са починали в болницата, по един на час и половина, обясни той.
„България е лидер, през последните 20 години е на челно място в света по смъртност от инсулт", заяви Калпачки. Според него пациентът разбира последен, ролята е на здравите хора около него, за да реагират навременно. Инсултът има три основни симптома и пациентът не разбира веднага за тях, обясни Калпачки.
„Инсултът не е заболяване, то е извънредна ситуация. Той настъпва внезапно, той ни прави неспособни да помогнем сами на себе си. Когато мозъчните клетки умрират, мозъчната функция се губи", обясни д-р Георги Георгиев, зам.-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Всеки може да получи инсулт на всяка възраст. Най-малкият пациент е на 2 год. и половина, той се случва на всякаква възраст, уточни Георгиев. По думите му им две групи рискови фактори. Факторите, на които може да влияем са високо кръвна налягане, което е над 140/90. Може да се контролира с медикаменти. Човек с високо кръвно налягане може да живее точно толкова, колкото и човек без високо, категоричен бе зам.-председателят на АИА. Другите фактори, които може да бъдат контролирани са сърдечни заболявания, пушене, употреба на алкохол, наркотици. Липсата на движение и затлъстяване, висок холестерол, употреба на противозачатъчни също влияят на инсулта. Може да започнем да се движим по-често, да контролираме високия холестерол, а комбинираните контрацептиви изменят хормоналния баланс, съветва д-р Георгиев. Според него факторите, върху които не може да се влияе, са наследственост, пол, напредване на възрастта, предходен инсулт. Тенденцията се обръща – жените получават повече инсулт отколкото мъжете, каза още той.
Георгиев обясни, че дори и един от трите симптома е основателна причина човек да звънне на 112. Загубата на равновесие е сред симптомите, които не са най-често срещаните. Друг симптом е загубата на зрение, може да е частично. Често има гадене и повръщане, обясни той. Не премествайте пациента, не го движете, посветва той.
Има лечение на инсулта, то е безплатно от 2005 година. Първите часове на инсулта позволяват пациентът да бъде закаран до болницата, за да може да му се влее лекарство, което разтваря получения съсирек и възстановява кръвотока. Може да се извърши тромболиза във всички болници у нас, обясни доц. Калпчаки.
Над 130 звена у нас лекуват инсулт, но само около 50 правят съвременно лечение – тромболиза. Другите правят рехабилитация. Повече от половината от тези 50 правят до 10 тромболизи годишно. 2/3 лекуват по-малко от 5% от пациентите си по модерния начин, обясни доц. Калпачки.
По думите му 65% от пациентите, на които не им е направена тромболиза, остават инвалиди. С тромболиза инвалидите са 35%. Двойно по-малко, категоричен бе началникът на неврологичната клиника. „Драстично се намалява процентът на инвалидите. Пет пъти повече пациенти си тръгват сами, без асистенция от близки", обясни той.