При избора на обувки за пролетен излет в планината е важно да се обърне внимание на няколко фактора, които ще направят разходката ви приятно приключение и това са удобството, защитата и сцеплението на обувките. Ето и какво да имате предвид, когато избирате своите планински обувки.

Кои са основните фактори, които да имате предвид, когато избирате обувки за планина?

Водоустойчивост

В планината е важно да имате обувки, които са водоустойчиви или имат добра водоотблъскваща способност, тъй като времето там често е непредвидимо и не искате да се озовете с мокри крака насред гората. Водоустойчивите обувки ще ви помогнат да останете сухи, дори и при дъжд или при преминаване през кални или мокри участъци.

Сцепление

Важно е обувките да имат подметка с добро сцепление, която осигурява стабилност и сигурност при изкачване и спускане по планински пътеки. Предвид неравния терен в планината, подметката е особено важна за вашия комфорт и сигурност. Търсете обувки с дълбоки грайфери, които ще осигурят нужната стабилност.

Гъвкавост

Освен сцепление, обувките трябва да предлагат и гъвкавост и добра поддръжка, да се адаптират към неравния терен, но едновременно с това да бъдат достатъчно стабилни, за да избегнете навяхвания и наранявания. Може да помислите и за допълнителна защита на пръстите.

Проветривност

Проветривостта на обувките в планината е важна също, както и водоустойчивостта. Търсете модели от дишащи материали, които позволяват на въздуха да циркулира, за да не се задържа влагата във вътрешността на обувката. 

Комфорт

Уверете се, че обувките, които сте избрали, са с правилния размер и се чувствате удобно с тях. Имайте предвид, че с тях може да вървите с часове, така че комфортът е от изключително значение. Помислете и за това, че може да ги носите с носите допълнителни чорапи при по-хладно време, така че може да имате нужда от допълнително пространство. 

За по-леките преходи и по-равните пътеки, може да помислите за носенето на спортни обувки тип маратонки - разгледайте такива сред предложенията на мода Puma.

Какви технологии да търсите в планинските обувки?

Планинските обувки са разработени с различни технологии, които им помагат да се справят с разнообразните условия и терени на планината. Ето някои от основните технологии, които се използват в тях:

GORE-TEX

Мембраната GORE-TEX е водоустойчива и едновременно с това дишаща материя, която предпазва от влагата отвън и позволява на въздуха да циркулира. Може да намерите такива модели сред предложенията на adidas на https://answear.bg/m/adidas-terrex.

Vibram подметка

Vibram е известен производител на подметки, които предлагат отлично сцепление и устойчивост на износване. Подметките на Vibram са често използвани в планинските обувки поради надеждността, която предлага при разнообразни терени.

EVA и PU пяна

Материали като EVA и PU се използват за подметките и вътрешните подложки на обувките, за добра поддръжка и удобство, както и за омекотяване на стъпването при неравен терен.

Антибактериални стелки и подплата

Технологията на антибактериалната вътрешна част помага за предотвратяване на неприятни миризми и бактерии, особено при дълги часове носене.  

Преди всичко, уверете се, че обувките отговарят на вашите нужди и изисквания за конкретната ви активност в планината. Разгледайте характеристиките на моделите, които сте харесали, и изберете тези, които съответстват най-добре на приключенията, на които планирате да ги носите.