Спорът полезни или вредни са яйцата може да си съперничи само с обсъждането кой е пръв - кокошката или яйцето. Преди 20 г. отговорът на лекарите щеше по-често да клони към предупреждения за повишен риск от яденето на яйца за сърцето и кръвоносните съдове. Исторически насоките за намаляване на опасността от сърдечносъдови заболявания и постигане на оптимални плазмени профили на мазнините в кръвта са включвали чак до новото хилядолетие препоръки за ограничаване на хранителния холестерол. Уточнението хранителен е важно, тъй като организмът също образува холестерол, без който са немислими формирането на нови клетки и тяхното здраве. Участва и в синтеза на мъжките и женските полови хормони, в продукцията на хормоните на надбъбречната жлеза и още десетки метаболитно активни вещества, необходими за нормалните обменни процеси.

Човешкият организъм може да си синтезира до 80% от холестерола, който му е необходим. В последните години бе доказано, че хората реагират по различен начин на хранителния холестерол в зависимост от това дали тялото им е склонно към високи нива на синтез на тези вещества, или обратното.

Днес яйцата са реабилитирани като безспорно много ценна храна, но връзката със сърдечносъдовите заболявания продължава да бъде спорна въпреки десетилетията на изследвания. Все пак повечето нови проучвания оневиняват яйцата като фактор за сърдечни проблеми и ги включват като важен елемент в обичайната здравословна диета.

Сред най-ярко противопоставящите се твърдения за потенциален риск е заключението на гръцки изследователи. Наскоро те публикуваха в авторитетното научно списание Nutrition заключение, че консумацията на 3 яйца на седмица, изглежда, може да намали риска от сърдечни заболявания с 60%, а 4 до 7 яйца на седмица – със 75 процента. Условността във формулировката произтича от естеството на изследването. То е с голям брой участници - над 3000 мъже и жени от Атина, но не може да изолира всички други фактори от начина на хранене и живот, които влияят независимо от яйцата. Конкретните данни сочат, че сред хората, които ядат едно или по-малко яйца седмично, честотата на сърдечносъдовите заболявания е 18 процента, в групата до 4 яйца 9%, а при 4-7 яйца – 8%. Проучването добавя, че освен очакван бонус за сърдечното здраве включването на яйцата в обичайната диета може да спомогне за понижаване на кръвната захар. 

След като повечето държави премахнаха преди 20-ина години строгите диетични ограничения за холестерола от препоръките за хранене, средната консумация на яйца в Европа се оценява на 220–225 яйца на човек от населението през 2021 г. Това е по-малко от потреблението в САЩ и Канада, които отчитат съответно на 285 и 253 яйца на човек, въпреки че официалните препоръки там се либерализират чак през 2015 г. Глобално една от страните с най-голям апетит за яйца е Мексико, където последните оценки сочат 409 яйца на глава от населението.

Много проучвания обаче излизат с доказателства, че яйцата в по-големи количества все пак са повече риск, отколкото полза за сърцето.

Докато споровете продължават, метаанализ на учени от Великобритания обобщава, че според преобладаващите констатации от отделните проучвания “кокошите яйца вече не се разглеждат като рисков фактор за хиперхолестеролемия и сърдечносъдови заболявания”. И още: “висококачествени проучвания показват, че яйцата имат положително или неутрално въздействие върху здравните маркери и не са риск, когато се консумират редовно като част от балансирана диета”.

Още по-далече стигат изследователи, които малко преди католическия Великден оповестиха, че нямат по-неблагоприятен ефект дори и 12 обогатени яйца седмично. Уточнява се специално, че малкото проучване е проведено с т.нар. обогатени (фортефицирани) яйца с по-високо съдържание на омега 3-мастни киселини, витамин D, селен и др., което интуитивно внушава, че подсиленият състав може би компенсира евентуални неблагоприятни ефекти от много яйца. Но се признава, че са нужни повече изследвания.

Нутриционисти от различни школи почти единодушно подчертават, че рохкият жълтък е по-полезен не само като бионаличност, а и с по-малкия холестеролен потенциал.

Извън всички съмнения яйцата са изключителна храна. Диетолозите казват, че в яйцето се съдържат най-важните за здравето вещества. То е особено богат източник на холин, витамин D, йод, витамини от група В и, разбира се, висококачествен протеин.

Нов тренд е да се разглеждат области на медицински интерес като управлението на теглото, белтъчния метаболизъм и риска от алергия. Модерните диетолози се осланят на проучванията, че яйцата повишават синтеза на мускулен протеин и намаляват тлъстините в тялото. Така може да се поддържа не само нормално тегло, а и оптимално разпределение на мазнините в тялото и да се избегне опасното за сърцето коремно затлъстяване Други изследвания, които набират последователи сред европейските диетолози, твърдят, че като застраховка от хранителни непоносимости е оправдано по-ранното въвеждане на яйца в диетата за отбиване на бебето.

При повече настойчивост човек може да открие толкова проучвания, които затвърждават лошата слава на яйцето и неговия холестерол, колкото и доказателства за обратното. Но само лекар - истинските диетолози също са лекари - може да каже кой модел на хранене е подходящ за конкретния човек.