Учени от Нидерландия съобщиха за продължила изключително дълъг период инфекция с КОВИД-19 при мъж, починал миналата година, и предупредиха за появата на по-опасни варианти на новия коронавирус, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Възрастният пациент, който е имал отслабен имунитет поради предишни заболявания, е бил приет в болница в Амстердам през февруари 2022 г. с КОВИД-19.

До смъртта си през октомври 2023 г. той непрекъснато е бил с положителен тест за вируса, в продължение на общо 613 дни, казват изследователите.

Съобщавано е и преди за други пациенти с дълго продължили инфекции, тъй като имунната им система не е била в състояние да се бори адекватно с вируса, припомня ДПА.

Изследователите от Амстердамския университет планират да представят случая на конгреса на Европейското дружество за клинична микробиология и инфекциозни болести, който ще се състои в Барселона от 27 до 30 април.

Той е интересен за изследователите и поради факта, че новият коронавирус може да се промени значително при продължително боледувалите. Това крие риск от появата на варианти на вируса, които по-лесно могат да преодолеят имунната система на здравите хора.

Изследователите в Нидерландия многократно са взимали проби от мъжа, за да анализират генетичния материал за коронавируса.

Те установяват общо над 50 мутации в сравнение с разпространения по това време вариант "Омикрон", включително такива, които позволяват на вируса да избягва имунната защита. Само 21 дни след като мъжът е получил специално лекарство за КОВИД-19, вирусът е успял да развие признаци на резистентност към препарата, казват изследователите.

Пациентът е починал от усложнения от друго предишно заболяване. Доколкото е известно, той не е заразил никого с мутиралата версия на новия коронавирус, чието научно название е SARS-CoV-2, отбелязва ДПА.