Според ново проучване някои мелодии могат да ни въздействат физически върху отделни органи от тялото, съобщава БТА по информация на Мейл онлайн.

Японски изследователи решили да проучат начините, по които музикалните ноти могат да предизвикат специфични телесни усещания и емоции.

Те набрали 527 участници и ги помолили да набележат къде „усещат" музиката в тялото си, докато слушат осем кратки мелодии. Всяка мелодия съдържала смесица от акорди с различна степен на непредвидимост и изненада. Участниците били попитани и за това как акордите са ги накарали да се чувстват емоционално.

Анализът показал, че мелодиите, които са били по-изненадващи, са били усетени в сърцето, докато предвидимата музика е била усетена в стомаха.

Усещанията в сърцето били силно свързани с естетическата оценка и чувството на удоволствие, което от своя страна довело до намаляване на чувството на неловкост и тревожност.

В същото време усещанията в стомаха, предизвикани от предсказуемите акорди, довели до усещане за спокойствие, удовлетворение и носталгия.

Професор Тацуя Дайкоку от Токийския университет обяснява: „Нашето изследване показва, че някои акордови последователности създават сходни телесни усещания в определени органи, особено в мозъка, сърцето и корема. Музиката не е просто нещо, което слушаме с ушите си - тя е преживяване, което се възприема от цялото тяло. Мисля, че това усещане на цялото тяло наистина определя музиката".

Изследването предлага прозрения за това как музикалните преживявания са сложно свързани с телата ни. По този начин то обещава да допринесе за използването на музиката за облекчаване на стреса и подобряване на психичното здраве.

В списание iScience екипът, в който участват и изследователи от Университета в Хирошима, казва: „Нашите открития подчертават важността на признаването на различните форми на музикално удоволствие, всяка от които има уникално въздействие върху нашите умове и тела".