През 2023 година са установени редица нарушения в лечебни заведения за психично болни. Това сочат данни на Изпълнителната агенция "Медицински надзор". Те бяха представени от директора на институцията Иванка Динева. Тя участва в кръгла маса на тема „Актуални проблеми на стационарната психиатрична помощ". Според данните някои от лечебните сгради, в които са тези болници, не са строени за болници. Става дума за складове, конюшни и други.

Според проверките 15 нарушения са установени от градската прокуратура и още 12 - от районите прокуратури. Най-чести са нарушенията на медицинския стандарт и на Закона за здравето.

Бисер Божичков от националната полиция посочи, че проверка на институцията не е установила грубо отношение към настанени за лечение психично болни. Инспекцията била направена изненадващо.

Депутатът Деница Сачева заяви, че всички тези проблеми, които се констатират от десетилетия, са описани в редица доклади. Според нея трябва да има законови промени, инициирани от парламента. Целта е по-добро обслужване на тези пациенти, предаде БТА.

В последните десетилетия Министерството на здравеопазването неглижира темата за общественото здраве и по-голямата информация, която се дава, е за болници и лекарства, смята тя.

Липсата на информационна система и персонал изискват максимални усилия за промяна. Само с промяна в законодателството няма как да се случат новите неща, ако няма администрация, която да ги изпълнява, посочи Сачева.

Тя призова да бъдат увеличени средствата за лечение и храноден на настанените в психиатрични болници. В момента работещите там дават лични средства, за да купуват храна на болните, каза още депутатът.

Катя Христова - началник на кабинета на омбудсмана, каза, че 12 години тези проблеми са били констатирани в поредни доклади. По думите ѝ случаят от Ловеч, при който при пожар изгоря жив 29-годишен пациент, поставя въпроса с използването на мерки за физическо ограничаване на настанени в тези болници.

Според Красимир Кънев от БХК остава въпросът за характера на психиатричната помощ у нас, а и за медицината като цяло. Нарушенията са предимно в лечебните заведения, където се лекуват бедните хора, посочи той.

Двигателите на промяна в тези болници и затворите са неправителствените организации, каза Кънев. И посочи, че за десет години е бил спрян достъпът на организацията, за да може да извършва мониторинг в психиатричните болници.

Директорът на психиатричната болница "Св. Иван Рилски" Цветеслава Гълъбова заяви, че лечебните сгради, в които са тези болници, не са строени за болници. Става дума за складове, конюшни и други. Много е важно тези болници да бъдат закрити. Така не се прави медицина в 21 век. Няма как да реновираме тези сгради, посочи тя.

Началник на отделение, с 46 години стаж, получава 3003 лева. Сестрите и санитарите трябва да работят в хосписи нощни смени, за да получават повече пари, каза Гълъбова.

У нас няма колани за физическо овладяване на пациентите. Ползват се тези, които са за анестезия, а те се късат. Има ръст на психози след използването на наркотици. Всеки четвърти е употребил тези вещества, обясни още тя. Реформата ще е дълга, трудна и ще струва много пари, защото ще се инвестира в човешки ресурс, каза Гълъбова. Когато на входа на една система си сложил бомби, те ще гърмят, заяви още директорът на психиатричната болница "Св. Иван Рилски".

В бюджета за здравеопазване няма предвидени пари за увеличение на парите за психиатрична помощ, каза по време на дискусията здравният министър Христо Хинков.