ООН с надежда, че краят на болестта идва до 2030 г., но все още всяка минута 1 човек в света умира от нея

През есента на 2021 г., наскоро омъжена и бременна в деветата седмица, Виктория Раскоу отива на рутинен преглед. Придружава я съпругът ѝ Брад. Радват се на първия ултразвуков образ на бебето и всичко изглежда наред. На тръгване обаче лекарят кани Виктория в кабинета си, показва кръвните ѝ изследвания и я информира, че е ХИВ позитивна и тромбоцитите ѝ са тревожно ниски.

27-годишната британка от град Болтън е поразена и съсипана. “Първата ми мисъл бе: “Ще умра. Бях сигурна, че това е смъртна присъда. И че трябва да прекъсна бременността, защото бебето ще се роди с ХИВ. Разплаках се неудържимо”, разказва тя.

По нейна молба съобщават на съпруга ѝ неочакваната и разтърсваща вест. “Той грабна ръката ми и каза: “Обичам те. Заедно сме в това изпитание.” Но и двамата са шокирани. В главите им се въртят мисли дали той също е носител и

кой на кого е предал вируса

Днес Виктория, Брад и 19-месечният Харисън са нормално щастливо семейство. Очите на майката светят, кожата и косата ѝ блестят, не показва никакви признаци, че е поразена от вируса, който, ако не се лекува, прогресира до болестта СПИН и става “100 процента фатален”.

Това се дължи на антиретровирусната терапия, която пациентката провежда, откакто са ѝ сложили диагнозата. Хапчетата намаляват “вирусния товар” до неоткриваеми нива и свеждат риска от предаването му на съпруга и бебето до под 1 процент. Затова и двамата са напълно здрави. Късметлии са, че не са се заразили още преди лечението от вируса, който

Виктория е прихванала от бившия си приятел

Но за останалото трябва да благодарят на медицинските открития.

“ХИВ вече не е смъртна присъда. С него се живее както с всяко друго хронично заболяване. Хората, които го носят, могат да се радват на дълги кариери и да създават семейства”, казва г-жа Раскоу. Тя има платформа в тик-ток с милиони зрители и пуска видеоклипове по проблема.

От 1981 г., когато светът чу за синдрома на придобита имунна недостатъчност, лечението и отношението към жертвите изминаха дълъг път.

На 1 декември - Световния ден за борба със СПИН, ООН съобщава, че

смъртните случаи са намалели с почти 70% от пика през 2004 г.,

а нивото на заразяване е най-ниско от 80-те г. на XX век.

Световната организация си е поставила за цел на СПИН да се сложи край до 2030 г. с помощта на солидни инвестиции, превенция, лечение и справяне с неравенствата, които възпрепятстват напредъка.

Но засега от СПИН всяка минута в света умира човек. Откакто се появи, болестта погуби 40 млн. души, а днес с вируса живеят още толкова. Според последната статистика броят на заразените на година е 1,5 млн., смъртните случаи са 650 000. Но 1/3 от серопозитивните не получават антиретровирусна терапия. А

колко са серопозитивните без диагноза, никой не знае,

особено в най-засегнатите региони като Африка и Русия.

У нас за 35 г. с ХИВ са регистрирани 4020 души. През 2022 г. са открити 299 нови случая, като броят на мъжете е по-голям от този на жените.

Добрата новина е, че хората със СПИН вече могат да водят нормален живот. Медикаментите неутрализират вируса и спират размножаването му до такава степен, че той вече не е заразен. Виктория е една от тях благодарение на 3 антиретровирусни таблетки, които взема всяка сутрин.

“От медицинска гледна точка носителите на ХИВ са напълно здрави хора. Това се дължи на нови лечения, които са много по-ефективни”, казва Йоханес Богнер от Германския център за изследване на инфекциозните заболявания към университета в Мюнхен. Днес

стандартната терапия е комбинация от три съставки, обединени в една таблетка

Има и инжекции с дълготрайно въ3здействие от 2 месеца. Това много улеснява нещата”, обяснява той пред “Дойче веле”.

Голям пробив е и профилактиката с медикамент, който осуетява заразата при опасност от инфекция и не позволява на вируса да се развие. Наричат синята таблетка PrEP “хапчето за след това”. Приема се в рамките на 72 ч, а най-добре до 24 ч след рискови събития като преливане на кръв или секс, които пораждат подозрение, както и след изнасилване.

Друг тежък проблем за серопозитивните са предразсъдъците, дискриминацията и самообвиненията. Виктория разказва как в началото се е чувствала гузна и омърсена, а след раждането на Харисън – виновна за антивирусните препарати, които са му давали превантивно.

В платформата ѝ често я обвиняват и обиждат – нагласи, които се опитва да разсее. Споделя, че планира да има второ дете, защото терапията гарантира, че ще се роди ХИВ негативно. Показва статистика, че процентът на ХИВ-позитивни хомосексуалисти е същият като при хетеросексуалните.

Магистър по английска литература, Виктория обяснява, че вирусът не поразява само грешници, а и образовани, моногамни хора, какъвто е нейният случай. С покруса констатира, че във Великобритания изследването за СПИН се игнорира и макар че е лежала по болници и е ходила по зъболекари, никъде не са й направили тест. “Ако не бях забременяла, можеше до днес да съм в неведение, а вирусът тихо да ме атакува и СПИН да съсипе имунната ми система – казва британката. Малкото човече – синът ми, стана мой спасител”.

Лекари от Германия, Англия и САЩ съобщават за 5-има серопозитивни, които са излекувани и вече не носят вируса. Но това е станало с помощта на

опасно и скъпо

присаждане на

стволови клетки

Иначе СПИН засега е нелечим и вирусът ХИВ не може напълно да изчезне от тялото.