"Грипът си е тежко заболяване. Характерно е, че доста бързо хората се влошават. Сутринта отива спокойно на работа, а на обяд вече не се чувства добре, до следобед е на легло. Вирусът бързо настъпва в организма. Дава симптоми от температура до обща отпадналост, мускулни болки, главоболие и чак след това идват респираторните симптоми", обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в предаването "България сутрин" по България он еър.

"На 23 ноември доказахме първите два грипни щама. Това означава, че далеч преди това е циркулирал вирусът, просто сега получихме проби. Става дума за тип А H1N1. Това е най-пандемичният щам. Този, който още миналата година засегна най-голям брой хора. Вторият по честота е тип А", коментира специалистът. 

И двата щама са включени във ваксината, уточни гостът.

По думите на проф. Христова тестът е добре да се направи в първите няколко дни, защото след това имунната система бързо подхваща вируса.

Тя обяви, че този сезон очакваме предимно грип тип А: "Достатъчно заразен е. Ако сме с болен човек, на дистанция до един метър и под един метър, има голяма вероятност да се заразим, защото имаме имунитет от предишната година, но той е избледнял".

Ако сме пропуснали да се ваксинираме, сега е най-подходящият момент за имунизация, подчерта още специалистът.

"Пикът се очаква след Нова година. За изграждане на напреднал имунитет ни трябват максимум три седмици. Идеалният момент е сега. Децата са уязвима група", допълни проф. Христова.

Директорът на НЦЗПБ разясни, че няма данни за нов вирус от Китай и обяви, че заразените с коронавирус у нас са намалели.

"За Ковид-19 очакваме продължаващо намаляване на случаите, но за грип случаите тепърва ще се повишават. Няма нужда от непрекъснато приемане на имуностимулатори. Разумно е да се вземат в началото на следващата година", посъветва проф. Христова.