Лекари, физици, общественици и пациенти се обединяват в Инициативен комитет за изграждане на Протонен център за лечение на онкологични заболявания. Това се посочва в отворено писмо, изпратено до медиите. Проектът за изграждането на първия на Балканите център за провеждане на протонна терапия за лечение на онкологични заболявания започна преди повече от четири години, припомнят от Инициативния комитет.  

Той бе създаден от медицински специалисти, премина през обществено обсъждане, беше подкрепен от здравни институции и беше част от Плана за възстановяване и устойчивост, като се очакваше да бъде финансиран от Европейския съюз, припомнят в писмото си от Инициативния комитет. В последствие проектът беше изваден от плана „поради нелогични за нас причини и с ангажимента, че е възможно да получи национално финансиране. Проектът за държавен бюджет на Република България за 2024 г. е факт. Протонният център не е част от него и скоро няма да има такъв в България, ако не се ангажираме“, допълват в писмото.

Протонният център ще разшири възможностите за лечение на около 600 онкоболни годишно с иновативна и доказано ефективна терапия, посочват още от Инициативния комитет. Този вид лъчелечение е изключително щадящ при деца, подрастващи и млади хора във фертилна възраст. Протонната терапия е метод на избор при лъчеворезестентни тумори, при които фотонното лечение на съвременни ускорители не може да постигне туморен контрол над болестта, се допълва в писмото. Пациентите нямат достъп до подобна терапия на Балканския полуостров и българите пътуват в чужбина, за да се лекуват с тази терапия, за която плащат огромни средства. Наличието на протонна терапия в страната ни ще направи лечението много по-достъпно за българите, пише БТА.

България може да има работещ Протонен център до три-четири години, ако институциите изпълнят задълженията си към обществото да осигуряват лечение. След като се допусна проектът да бъде изваден от Плана за възстановяване и устойчивост, настояваме възможно най-скоро институциите да осигурят нужното финансиране, се добавя в писмото.

В края на септември премиерът акад. Николай Денков обяви пред журналисти, че България ще има протонен ускорител. Ще се търси национално финансиране за изграждането на Център за протонна терапия за лечение на деца с онкохематологични заболявания. На 26 септември правителството извади проекта за центъра от списъка с проекти по Плана за възстановяване и устойчивост заради забавянето му от страна на служебното правителство.