Учени от университета на Вирджиния, САЩ, са установили, че галенето на кучета помага за повишаване на имунитета, съобщава сайтът на учебното заведение.

Авторите са анализирали данните от предишни изследвания и са стигнали до извода, че краткотрайното общуване с кучета влияе благоприятно върху състоянието на човешкия организъм.

Така например нивото на хормона на стреса кортизол спада при хората само за 5-20 минути в компанията на куче. Изследователите освен това са отчели повишаване на нивото на окситоцина - хормон, който спомага за доброто настроение. Това допринася за подобряване на имунитета и здравето на нервната система. Нещо повече, същото се случва и при питомците.

Притежаването на куче е свързано и с подобрено сърдечно здраве, повишена физическа активност и по-добро психическо благополучие: домашният любимец осигурява компания и източник на постоянство в живота, и кара стопаните си да се чувстват обичани.

Авторите на настоящото изследване планират в бъдеще да направят допълнителни проучвания, за да докажат заключенията си в по-големи извадки, предаде БТА.