Сериозен ръст на заболелите от варицела в Пловдив и областта е регистриран през май. Това съобщи за  24plovdiv.bg д-р Таня Учорджиева-Грозева, началник отдел "Противоепидемичен контрол" в Регионалната здравна инспекция. От началото на месеца до днес има  361 случая, докато през април са били 280.  Заболелите от скарлатина през май са 123, а през миналия месец са били 129.

Основните причини за многото заболели са неспазването на предпазните мерки и намаления имунитет сред децата.

Варицелата е остро инфекциозно заболяване. То се проявява с висока температура и генерализиран обрив по тялото. Повечето случаи се регистрират през зимата и пролетта, особено при деца на възраст от 2 до 10 години.

Скарлатината протича с температура, обща интоксикация, ангина, и дребно петнист обрив по кожата. Причинители са бета - хемолитичните стрептококи. Инкубационният период е от един до десет дни. Медиците посъветваха гражданите при най-малките симптоми на двете заболявания да потърсят веднага лекарска помощ. 

През месец май 13 души са потърсили лекарска помощ в Пловдив и областта след ухапване от кърлежи. Регистрирани са 7 случая на Лаймска болест и 4 на Марсилска треска. Лекарите съветват хората да бъдат внимателни при разходки в затревени площи и веднага да се консултират с медици, ако бъдат нападнати от кърлежи.