С появата на склеротерапията се постави началото на една нова ера за лечението на разширените вени. Тази процедура бързо набра популярност не само сред аудиторията, но и сред медицинските специалисти. Според експертите, нейните предимства я превръщат в едно от най-добрите съвременни решения за справяне с проблема, наречен варикоза. Защо все по-често медицинските лица препоръчват склеротерапия при по-малки и дори при видимо изпъкнали вени, ще разберете в следващите редове.

Какво представлява склеротерапията?

Склеротерапия е един от най-предпочитаните методи в списъка с конвенционални терапии на разширени вени. По своята същност тя представлява минимално инвазивна неоперативна процедура. При нея се инжектира специфичен агент със склерозиращо, тоест слепващо стените на вената, действие. Склерозиращите разтвори могат да бъдат прилагани под различна форма - течна или във вид на пяна, според големината на третираните вени. При инжектирането му в областта на засегнатата вена, склерозантът предизвиква слепване на стените ѝ. По този начин вената се изключва от кръвообращението, а кръвотокът преминава по останалите, здрави вени. Така се предотвратява допълнителното разширяване на вената, както и възможните усложнения – флебит, възпаление, кожни промени. С времето третираната вена се превръща в съединителнотъканна нишка.

Защо пациентите предпочитат склеротерапията?

В миналото единственият метод за справяне с разширените вени беше класическата операция. Разбира се, към нея трябва да добавим и локалните средства, които обаче във времето доказаха своето краткотрайно облекчаващо действие. Компресионните чорапи и медикаментите за орален прием имат единствено поддържащ ефект и слабо повлияване на симптомите, но не биха могли да премахнат проблема. Оперативното отстраняване е един твърде болезнен и придружен с продължителен възстановителен период лечебен метод, поради което е все по-рядко използвано, предимно при тежки и напреднали случаи. Склеротерапията се оказва далеч по-лесен и иновативен вариант за реално третиране на варикозна вена, защото:

- Представлява напълно безболезнена процедура;

- Едва 1% от случаите водят до усложнения и обикновено става дума за извършване на процедурата от лице без опит или каквато и да е медицинска практика;

- 90% успеваемост, тоест засегнатата вена вече не създава каквито и да е проблеми на пациентите;

- Без видими белези след края на процедурата;

- Оптимален естетичен резултат с минимален възстановителен период

Защо медицинските експерти препоръчват склеротерапията?

Една от причините се свързва именно с факта, че самата процедура задължително се извършва от медицински лица. Според експертите повечето усложнения, свързани с разширените вени, са следствие на непрофесионален подход към тяхното третиране. Варикозата е бързо прогресиращо хронично състояние, което ако не бъде овладяно навреме , може да доведе до сериозни последици, включително необратими (варикозни язви, тежки кожни промени, тромбоза, инвалидизация и т.н.). Д-р Бианка Станчева –ангиолог от Национална кардиологична болница – споделя, че много пациенти отлагат лечението на разширените вени именно защото не могат да отделят нужното време за последващото необходимо възстановяване, както и поради страх от инвазивни процедури. Склеротерапията преодолява този проблем, защото предоставя:

- Бързи резултати, на практика без възстановителен период;

- Минимални или никакви странични ефекти. Възможни са само лек сърбеж или болка на убоденото място, които отминават почти веднага, а хематоми се появяват в много редки случаи и те изчезват в рамките на 10 дена.

- Кратка продължителност за изпълнение – не повече от половин час, включително подготовката.

Медицинските специалисти любезно, но и с известна тревожност напомнят, че лечението на разширените вени има не само естетично, но и сериозно значение за общото ви здравословно състояние. Не отлагайте посещение при съдов специалист – ангиолог или съдов хирург, за консултация, преглед и изготвяне на индивидуален терапевтичен план.