Паник атаките са внезапни интензивни пристъпи на страх, тревожност или паника  и имат както физически, така и емоционални симптоми. Много хора с панически атаки може да имат затруднено дишане, треперят и усещат сърцебиенето си силно и се потят обилно. Някои хора могат да усетят дори болки в гърдите и усещане за откъсване от реалността по време на паник атака. Дотолкова, че си мислят че получават сърдечен удар, а други казват, че се чувстват като претърпели инсулт. За жалост паник атаките могат да бъдат наистина много страшни и да се развият бързо. 

Ето няколко полезни съвета, с които можете да спрете паник атаката, когато имате такава или чувствате, че ще се появи.

Дълбоко дишане - докато хипервентилацията е симптом на панически атаки, които могат да увеличат страха, дълбокото дишане може да намали значително симптомите по време на атака. Ако съумеете да контролирате дишането си, е по-малко вероятно да изпитате тази хипервентилация, която може да причини и други симптоми и да повлияе самата паник атака. С една дума, с овладяването на един симптом ще прекъснете и други, които е напълно възможно да се появят по време на атака.

Важно е да бъдете съсредоточени върху поемането на дълбоки вдишвания и издишвания през устата, като усещате че въздухът бавно запълва гърдите и корема и след това бавно почувствайте как въздухът излиза. Вдишвайте на четири такта, като броите до четири, задръжте за секунда-две и след това издишайте на четири такта.

Добре е да признаете пред себе си, че имате паник атака. Когато осъзнаете, че имате паник атака, може да си напомните, че това е временно и че ще мине скоро и ще бъдете наред. Премахнете страха, че може да умрете или, че се очертава нещо лошо да ви се случи - това ще ви позволи да се съсредоточите върху други техники за намаляване на симптомите.

Ако сте в стресова среда с много влияния, е напълно възможно да подхранят паник атаката - тогава просто затворете очи. Така вие може да блокирате всички допълнителни влияния и да улесните фокусирането върху дишането си.

Практикувайте майндфулнес - това може да ви помогне и да ви държи в реалността и това което е около вас. Понеже паник атаките могат да причинят чувство на откъснатост от реалността, майндфулнес може да ви помогне. Съсредоточете се върху физическите усещания, с които сте запознати, като здраво плъзгане на краката в земята или усещане на текстурата на дънките върху ръцете ви. Този вид усещания ви държат здраво в реалността и ви дават обективност върху която да се съсредоточите.

Техниките за мускулна релаксация са подобни на техниките с дълбокото дишане. Те могат да ви помогнат да спрете паник атаката, като контролирате реакцията на тялото си, колкото е възможно повече. Съзнателно отпуснете един мускул в даден момент, като започнете с нещо просто, като пръстите на ръката си и го движете по пътя нагоре през тялото си. Тази техника ще бъде достатъчно ефикасна, когато се е практикувала предварително.

Упражнения и спорт - Ендорфините поддържат изпомпването на кръвта в този момент. Той може да помогне да наводним тялото си с ендорфини, което може да подобри значително настроението ни. Тъй като стресът е голям е добре да се изберат леки упражнения, които са нежни към тялото - плуване, ходене, йога. Изключение е, когато сте хипервентилирани или се  борите, за да дишате. 

Дръжте лавандула под ръка - тя е известна с това, че има успокояващо действие и премахва стреса. Може би ще помогне на тялото ви да се отпусне по време на вдишване на аромата от етерично масло например.

Лекарства - само и единствено по лекарско предписание. Евентуално ще са ви предписани с диагноза на паническо разтройство. 

За жалост тези лекарства могат да бъдат силно пристрастяващи и тялото може да се приспособи към тях с течение на времето. Трябва да бъдат използвани с голямо внимание и само в крайна нужда.