Ако жената разполага с 10 или 15 яйцеклетки, замразени в по-ранна възраст, това не само е застраховка, а е един много реален и хубав шанс за нея да стане майка, казва основателят на МБАЛ "Надежда" и ръководител на инвитро центъра

- Д-р Стаменов, социалното замразяване вече не е тема табу. Все повече жени имат желание да пренесат плановете си за дете напред във времето. Как си обяснявате тази тенденция?

- Това е повикът на времето. В предишните векове се е смятало, че основната функция на всяка жена е да се омъжи и да има деца. Сега нещата са различни. Останало е това, че жената трябва да продължи Живота, но тя трябва да се погрижи и за много други неща в личен план преди да стане майка – да потърси реализация, да потърси сигурност, да намери стабилен партньор, а това не е толкова лесна задача в днешно време. Затова замразяването на яйцеклетки всъщност не е нищо друго, освен обещание за майчинство в бъдеще. Жените си казват – да, аз ще стана майка, но сега не съм готова за това, или нямам партньор, или нямам времето, защото трябва да завърша образованието си или да работя. „Ще замразя яйцеклетки, защото…“ – мотивите са много и различни.

- Какво дава на жените тази „застраховка“?

- Замразяването е обещание за майчинство. То дава възможност на жената да запази яйцеклетките си, които остават на годините, на които е била тя самата, когато ги е замразила. Ако една жена наближава 35-ата си година и все още няма репродуктивни планове, трябва сериозно да се замисли по темата.

Нека да кажа, че замразяването на яйцеклетки не дава абсолютната сигурност за бебе, но и от друга страна не задължава на всяка цена тези яйцеклетки да бъдат използвани впоследствие. Разбира се, че когато срещне партньора си и е готова да стане майка, жената трябва да опита да забременее по естествен начин. Но когато тя е близо до своите 40 години и в същото време тепърва започва да мисли за дете, много вероятно е нейните яйцеклетки вече да не са с такъв голям потенциал, с какъвто са били преди. Следователно, ако жената разполага с 10 или 15 яйцеклетки, замразени в по-ранна възраст, това не само е застраховка, а е един много реален и хубав шанс за нея да стане майка, без да се налага да прибягва до многобройни, повтарящи се една след друга инвитро процедури, и дори до донорски програми.

- Защо яйцеклетката е толкова деликатна и податлива на всякакви влияния – въздействието на околната среда, лошите ни навици, неправилно хранене, обездвижване, намина ни на живот и т.н.?

- Яйцеклетката по принцип е нещо, което носи в себе си цялата красота и смисъл на съществуването. Яйцеклетката е в началото на новия Живот. Далеч съм от мисълта да изнасям лекции тук, как ѝ влияе околната среда, неправилното хранене, начинът ни на живот. Безспорно това го има. В много наши научни списания има публикации, в които огромно значение се отдава и на глобалното затопляне и промяната на фертилността при хората, на урбанизацията и връзката ѝ с репродукцията, на субкултурата, която променя визията ни за секса, възприеман само за удоволствие, а не за създаване на деца, и куп други неща.

Не казвам, че това са фактори, които увреждат яйцеклетките. Всъщност това е начин на мислене и начин на живот, който се отразява върху репродукцията, и е съотносим към съвремието ни.

- А оказва ли влияние хода на времето, старее ли яйцеклетката?

- В световен мащаб се бавим с родителството, защото трябва да свършим много, много неща преди да имаме деца – да им осигурим бъдеще, някаква сигурност, или да имаме подходящия човек до себе си.

А яйцеклетката? Яйцеклетката през това време старее като всяка клетка в нашето тяло. Ще дам пример – на 20 години мускулът ви има една разтегливост и съответно пробягвате разстояние от 100 м. за отрицателно време, но когато вече сте на 40 години, същото постижение ще се окаже абсолютно невъзможно. В крайна сметка, малко са световните рекордьори по спринт, които са над 35 години, просто защото и клетките им вече не са същите. Така е и с яйцеклетката. В момента медицината работи много върху това как да забави стареенето на човешкото тяло, за да можем да бъдем работоспособни, здрави и да се радваме на живота по-дълго. Но това съвсем не засяга репродукцията, защото там биологичният часовник е неумолим. За съжаление, нещата, които биха запазили работоспособността и умствения капацитет на един индивид до по-късна възраст, са съвсем неприложими към неговото размножаване.

В чисто биологически смисъл, до определена възраст ние трябва да имаме деца, защото след това трябва да имаме и времето, в което да бъдем с тях, да им предадем опита си и да ги научим как да се справят в живота. Така че границите на репродукцията имат своя биологически смисъл в това.

- Има ли начин да се предотвратят вредните влияния върху яйцеклетките и да се подобри качеството им?

- Има много диети, много добавки, много неща, които биха повлияли на качеството на яйцеклетките. Но те са краткосрочни подобрители на сегашната ситуация. Към момента няма рецепта, която да подобрява качеството на яйцеклетките в дългосрочен план – с години напред. Да, Вие може да повишите фертилността си в определена степен и в конкретен момент, в който да имате добро качество на яйцеклетките. Но не можете да направите така, че тези яйцеклетки да са в пикова форма с години. Едно дърво не може да остане вечно зелено, независимо как се грижите и какво правите за него. В един момент листата му ще опадат и това е биологията. Но когато това дърво още цъфти, ние може да съберем семенца, които да запазим и посадим следващата пролет.

- Какво още остава мистерия във връзка с яйцеклетката? В търсене ли е науката на още неразкрити загадки?

- Много са неразкритите загадки на яйцеклетката. Мога да говоря дълго по темата, но ето ви една тайна, която пленява безкрайно човешкия ум, а именно чудото на зараждащия се живот, на самото му начало.

И така, в началото си, яйцеклетката е клетка, като всички останали в женското тяло. Тя си има еднаквия брой хромозоми и всичко, което ѝ е необходимо. В един момент отделя половината от хромозомите си, за да се слее с хромозомите на друг индивид и да се превърне в нещо, съвършено чуждо за женския организъм. Така дава началото на абсолютно нов живот. И в това от милиарди години е заложена сакралната философия на съществуването, смисълът на биологията – от една страна животът да бъде винаги уникален и неповторим по своята същност, като едновременно с това се запази такъв, какъвто е бил векове наред.

- Какво трябва да знаят жените, избрали да замразят яйцеклетки в болница „Надежда“?

- Ние знаем какво правим и имаме много опит. Екипът ни е сработен до такава степен, че понякога си говорим дори с поглед. И биологът, и акушерката, и лекарят знаят точно какво и кога трябва да се направи, и каква ще бъде следващата стъпка при една процедура.

Второ, осигурили сме много висока степен на сигурност в технологично отношение на стъпките в замразяването. Освен че имаме 8 високотехнологични лаборатории, яйцеклетките и работата с тях се проследяват от изключително надеждна електронна система за сигурност „RI Witness“. Те получават уникален електронен код и не могат да бъдат сбъркани по никакъв начин, защото са маркирани и се проверяват при всяка стъпка от процедурата – от кого се замразяват, как се замразяват и къде точно се съхраняват.

Момичетата могат да имат абсолютната сигурност, че техният репродуктивен материал ще бъде съхраняват перфектно и благонадеждно, защото в криобанката на болница „Надежда“ системата за наблюдение на нивата на течния азот, в който те се пазят, работи с четири нива за сигурност.

Просто е достатъчно жената да се реши и да вдигне телефона. Започваме веднага!

- Как протича процедурата по замразяване на яйцеклетки в болница „Надежда“?

Процедурата по замразяване на яйцеклетки при нас няма да бави или да отнеме много време на жената. Обикновено жените, които замразяват яйцеклетки, са заети и искат да го направят бързо, за да продължат нататък в целите си, докато стигнат момента за реализация на плановете си за бебе. Така че ние им осигуряваме:

– Бърза и кратка като времетраене процедура – в рамките на 10 дни сме приключили с всичко;

– Моментална консултация с репродуктивен специалист;

– Можем да започнем буквално всеки един момент – без да се съобразяваме с деня на месечния цикъл. Не е необходимо да се чака точно определено време, няма нужда от хиляди допълнителни изследвания.

В същото време, процедурата ще бъде извършена без да подценяваме индивидуалния случай на всяка жена. Стимулациите ще бъдат съобразени със здравословното й състояние и не само, че няма да навредят на здравето, но ние, екипът на „Надежда“, допълнително ще се погрижим то да стане по-добро!

Медицински факти 

Момичето се ражда с около 1 млн. яйцеклетки и това са всички яйцеклетки, които ще има – т.нар. яйчников резерв. Яйчниковият резерв не се допълва и обновява.

До настъпване на пубертета в яйчниците остават около 250 – 300 хил. яйцеклетки.

В рамките на репродуктивния си живот жената отделя зряла яйцеклетка около 300 до 500 пъти, а неизползваните фоликули се разграждат.

Количеството на яйцеклетките започва плавно да намалява около 25 г., до 35 – 37, когато изчерпването рязко се ускорява. Успоредно с това се влошава и качеството на яйцеклетките: нараства делът на тези, при които има хромозомни дефекти.

В годините между 35 и 40 , яйцеклетките с хромозомни увреждания се увеличават от 20% на 45%. Само за две години негодните яйцеклетки се удвояват и на 42 вече са над 80% от яйчниковия резерв.

Изчерпването на яйчниковия резерв протича без симптоми.

Редица медицински състояния поразяват тежко годността на яйцеклетките: проблеми с щитовидната жлеза, ендометриоза, автоимунни заболявания. С риск от преждевременно изчерпване на яйчников резерв са и жени с фамилна история на ранна менопауза.

Процесите на влошаване на яйчниковия резерв не могат да бъдат спрени или  забавени с медикаменти и медицински процедури.

Репродуктивната медицина и инвитро технологиите не са всесилни и не могат да компенсират влошеното качество яйцеклетките – шансовете им за успех намаляват значително с напредване на възрастта.

Съвременните технологии за замразяване на яйцеклетки успешно съхраняват шансовете на жената да реализира майчинството си когато настъпи избрания от нея момент.

Замразяването на яйцеклетки по метода витрификация вече е утвърдено и макар технологията да поставя високи изисквания към клиниките, които я предлагат, резултатите от процедурата.

Визитка

Д-р Стаменов е основател на МБАЛ „Надежда“ и водещ експерт по репродуктивна медицина у нас, както и международно признат специалист по минимално инвазивна гинекологична хирургия. Ръководител е на центъра по асистирана репродукция и репродуктивна хирургия в МБАЛ „Надежда“, притежаващ EBCOG-акредитация за обучение по акушерство и гинекология и ESHRE-акредитация като обучителен център по репродуктивна медицина. Член е на Европейското общество по репродуктивно здраве и ембриология, член на научния съвет на Международния конгрес по хистероскопия, член на Българския лекарски съюз, Българско дружество по акушерство и гинекология и Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве.
Д-р Стаменов има над 15-годишен опит в областта на асистираната репродукция и репродуктивната хирургия, с подчертан научен интерес към разработването и въвеждането на иновативни практики в клиничната работа, представяни на най-големите научни форуми по репродуктивна медицина в света, както и в най-престижните медицински издания в областта. Опитен преподавател по репродуктивна медицина и минимално инвазивна гинекологична хирургия. Създател на център за обучение по гинекологична ендоскопия в болница „Надежда“ със специален акцент върху фертилитета. Съосновател и преподавател в Международното училище по лазерна гинекология.
Специалните интереси на д-р Стаменов са насочени към ендометриозата и аденомиозата, рецептивността на ендометриума, повтарящите се неуспешни имплантация и спонтанни аборти, съхраняването на фертилитета.