Най-мощният целебен компонент е бутилфталид, който се намира само в популярния зеленчук - той помага и срещу висок холестерол

Екстракт, извлечен от семена на целина, показва обещаващи резултати при овладяване на последствията от исхемичен инсулт, съобщи медицинският сайт news-medical.net. Заключението на специалистите е, че екстрактът повишава шансовете за възстановяване след мозъчен удар, и то в пъти повече от консумацията на самата целина. А от векове е доказано, че тя е полезна за сърцето и кръвоносните съдове и намалява риска от инфаркт и инсулт.

У доброволците, които са приемали екстракта, са констатирани по-леки неврологични симптоми и по-добри умствени умения

от други пациенти, на които са давали плацебо. Резултатите от изследването са представени на международна конференция на Американската асоциация по инсултите в Далас.

Експериментът е на китайски учени, които са го изпробвали върху хора с исхемичен инсулт. За разлика от хеморагичния (мозъчен кpъвoизлив) той се причинява от съсирек, запушващ кръвоносен съд в мозъка.

Лекарството е на основата на съединението 3-n-бутилфталид, или 3nB - най-мощния целебен компонент на целината, който се намира само в нея. То е изпробвано в продължение на 90 дни върху 1216 души с исхемичен инсулт, които преди това са лекувани със средства за разбиване на тромба или са минали терапия за механичното му отстраняване. На половината участници в теста са давали бутилфталид – първите 14 дни чрез инжекции, а следващите 76 – под формата на хапчета. Останалите са получавали плацебо.

“Лекарството е давано на пациенти с остър исхемичен инсулт, които преди това са лекувани за възстановяване на притока на кръв към мозъка – обяснява известният китайски невролог проф. Байксуе Циа, един от авторите на изследването. - Това е първото проучване, което показва ползата от медикамента, който предпазва мозъка от увреждане, причинено от липса на кислород.”

След 90-дневната терапия пациентите, които са получавали бутилфталид, са имали по-малко мозъчни поражения и по-добър жизнен статус от тези с плацебо, констатират специалистите. Според тях

лекуваните с 3nB след инсулт имат 70% по-висок шанс да се възстановят.

“Ако резултатите се потвърдят и с други проучвания, това може да доведе до повече възможности за лечение на инсулти, причинени от съсиреци”, казва Байксуе Циа.

Бутилфталид е една от химичните съставки в целината, които придават специфичния мирис и вкус. Той се намира естествено в семената на това растение.

В Китай е разрешен като абсолютно безвреден, но не е лицензиран в Европа и САЩ

за лечение на исхемичния инсулт. Въпреки че няма данни за вредни ефекти, лекарите предупреждават 3nB да се взема само след консултация с невролог.

Способността на извлека от семе на целина да предпазва мозъка от увреждане след инсулт от запушен съд е доказана при експерименти с мишки.

Целината е двугодишно тревисто растение от семейството на магданоза, копъра и моркова. Името е от гръцки произход. Произхожда от Средиземноморието и Северна Африка и още от древността е известна с целебните си свойства. Както и при другите народни илачи, днес учените подкрепят с модерни изследвания лековитите качества на този популярен зеленчук. Тестовете доказват, че в основата на тези качества е мощният лекарствен компонент на семената от целина - бутилфталид.

Неговият ефект срещу хипертония е доказан отдавна от изследвания на Медицинския център на Чикагския университет. Едно от тях, проведено върху животни, е установило, че 3nB смъква кръвното им налягане с 12 до 15%. Проучването е вдъхновено от бащата на един от изследователите, който, след като ял по 250 грама целина дневно в продължение на седмица, нормализирал кръвното си от 158/96 на 118/82. Ако не можете да ядете толкова много целина, специалистите по билколечение препоръчват да приемате екстракт от семена на целина, съдържащ 85% 3nB в доза 150 mg дневно, но при консултация с лекар.

Учените обясняват този целебен за хипертонията ефект с факта, че

бутилфталидът действа едновременно като диуретик и вазодилататор

(медикамент, разширяващ кръвоносните съдове). Той влияе на кръвното по подобен на калциевите антагонисти (блокери) начин.

3nB намалява нивата на холестерола и активността на образуване на артериални плаки. Този ефект може да увеличи еластичността на кръвоносните съдове и следователно да доведе до намаляване на кръвното. При това 3nB оказва седативно въздействие върху нервната система, намалява стреса.

Предимство на субстанцията от семе на целина е, че специалистите я смятат за напълно безопасна. Диуретичното действие също е уникално - повечето диуретици променят съотношението натрий - калий в кръвта, а това води до опасни странични ефекти. За разлика от тях бутилфталид не променя съотношението на тези елементи в организма.