Дишайте дълбоко, взирайте се в свещ и тренирайте пълно отпускане, съветва имунолог

Вероятно сте се сблъсквали със скучаещ на пръв поглед човек, който светкавично започва да се оплаква колко напрегнат се чувства и как не успява да се справи с ежедневните си задачи. Често това са пенсионери, които имат намаляващи ангажименти и достатъчно време за тях. Или поне точно роптаенето на такива хора срещу житейския стрес ви се е струвало най-необяснимо, тъй като при тях няма видими причини това да се случва. Не трябва да жонглират между преследването на кариера и отглеждането на деца. Няма го притеснението, че могат да си изгубят работата заради икономическата криза. Въобще могат да разчитат на някаква предвидимост, която е по-трудно постижима за младите поколения.

Въпреки това те също се чувстват напрегнати и в невъзможност да държат под контрол положението, което според експерти е обяснимо, тъй като масово хората всекидневно се подлагат на по-голям стрес зарази забързания начин на живот.

Дали защото интернет спира, транспортът закъснява, или пък защото сметката за електроенергия расте, те все се ядосват, че нещата не се случват според техните очаквания. А това е лошо, тъй като в такива моменти тялото произвежда повече кортизол, наричан също хормон на стреса. И когато това се превръща в обичайно състояние, може да повлияе на възможностите на организма да се бори с други заплахи.

Трябва да знаете, че дори 30 минути тревожните мисли могат да отслабят имунната ви реакция, посочва американският имунолог Лио Нисола, който пусна книга със съвети как за 7 седмици да подобрим начина си на живот, спасявайки се от разрушителния стрес. В нея той предупреждава, че ако искаме да сме здрави и да доживеем дълбоки старини, е необходимо да се успокоим. Причината е, че постоянно стресиране и високи нива на кортизол

водят до възпалителни процеси в тялото

ни и способностите му да се бори с инфекциите намаляват. Често това върви ръка за ръка с увеличаване на апетита и глад за нездравословна храна, употреба на алкохол и напълняване – все неща, за които се знае, че допринасят за болести и ранна смърт. Ето защо поддържането на баланса на кортизола е от съществено значение за здравето, обяснява доктор Нисола.

По думите му това може да се направи чрез някои доказано успокояващи практики. Сред тях например е дълбокото дишане, което е заложено още в някои много древни форми на медитация, но е обект на изследване и от съвременната наука. Различни проучвания са показали, че то помага за намаляване на стреса.

“Седнете и леко се наклонете напред, разтворете коленете си, поставете ръце върху тях или на пода. Вдишайте през носа. Отворете устата си и изплезете език надолу към брадичката. Изидишайте силно в това положение, издавайки звук “ха” дълбоко от корема си. След това дишайте нормално и повторете упражнението 7 пъти”, съветва имунологът. Експертите наричат тази тренировка “дишане като лъв” и са открили, че тя много добре

балансира притока на кислород в организма,

който се наруша при учестеното дишане при стрес.

Друго ефикасно средство е медитацията. Ако никога не сте я практикували, можете да опитате с взиране в свещ или друг предмет, който улавя и задържа вашето внимание. Целта е да го отделите от тревожните мисли поне за 10 минути на ден. “Поставете свещта на маса и седнете на около 60 см от нея, така че тя да е на нивото на очите ви. Дръжте гърба си изправен, за да позволите на диафрагмата си да се движи в пълен обхват. Поемете няколко дълбоки, бавни вдишвания. Отпуснете се и освободете всяко напрежение в тялото си. Фокусирайте се единствено върху пламъка. Наблюдавайте как трепти, променя формата си, излъчва ореол и мига в различни цветове. Ако умът ви се лута, не се притеснявайте. Просто го върнете обратно към пламъка”, казва Лио Нисола пред в. “Дейли мейл”.

Изкуственото осветление, на което дълго се подлагаме заради бясното навлизане на светещи екрани в начина ни на живот, е друг силен стресов фактор. Често заспиваме със сърфиране в интернет през телефона си или с гледане на телевизия, без да си даваме сметка, че това забавя съня ни и намалява неговата продължителност и качество. За да се предпазим от този ефект, трябва

да изключваме светещите екрани в дома си поне час преди лягане,

да намаляваме осветлението в помещенията и да се опитваме да се отпуснем с топъл душ или чаша чай. Това са далеч по-здравословни средства за намаляване на натрупаното през деня напрежение, отколкото са алкохолът и успокояващите медикаменти.

“Звучи елементарно, но в нашия забързан свят често забравяме да се отпуснем, а това е от съществено значение, за да може нашият организъм да се справя с предизвикателствата. Топла вана и йога също могат да ви помогнат да го направите”, посочва Лио Нисола.

Намаляването на изкуствената светлина в живота ни минава и през повече разходки на открито. Слънцето се е доказало като безплатно и силно антистресово средство, така че нямате извинение да не го използвате. А и всяка физическа активност сред природата ще ви помогне да се отделите от токсични мисли и хора, които предизвикват емоционални натоварвания.

Въобще трябва да се стремите към намиране на приятни неща, които могат да ви откъсват всеки ден за по няколко минути от ежедневните ангажименти, но така, че наистина умът ви да не мисли за нищо, а просто да си почива от фоновия стрес, с който много от нас, за съжаление, са принудени да живеят.