В човешкият организъм има милиони бактерии, които се намират основно в стомашно-чревния тракт и имат положително или негативно действие. Когато проявявате симптоми като разстройство, запек, раздразнен стомах, колики, подувания или болки, това най-вероятно означава, че не разполагате с необходимото ниво на полезни микроорганизми, които да преборят патогенните такива. 

В помощ на човека се присъединяват пробиотици, които могат да бъдат приемани под формата на хранителни продукти или добавки, в чийто състав има милиони полезни бактерии, влияещи благоприятно върху имунната система и общото здравословно състояние. Ще откриете добри хранителни добавки с различни видове бактериални щамове както онлайн, така и във физическите магазини и аптеки, които действат ефективно и успешно елиминират неблагоприятните състояния.

Каква е ролята на пробиотиците?

Вредните живи микроорганизми са свободно разположени в храносмилателната система, особено в областта на червата, откъдето произтича и голям процент от неразположенията в човешкото тяло. Когато освен тях се намира и достатъчно количество полезни микроорганизми, съществува баланс и организмът има стабилна имунна система, добро храносмилане, отлично усвояване на полезните вещества и изхвърляне на токсичните такива.

За да поддържате здравословно ниво на полезни бактерии, трябва да си ги осигурите чрез консумация на подходящи храни или добавки под формата на пробиотични продукти. 

При приема на качествени пробиотици, те преминават през стомаха, достигат до дебелото черво, остават там и изграждат колонии, подобряват чревната бариерна функция и в зависимост от специфичните щамове, дори се борят с вирусни и бактериални инфекции.

За какво служи приемът на пробиотици?

Живите микроорганизми изграждат микробиома още при раждането, което означава, че пробиотиците са продукти, подходящи за прием от бебета, деца и възрастни. В зависимост от видовете се определя и възрастовата група, за която са препоръчителни. 

Пробиотичните добавки са достъпни, предлагат се в богат асортимент и са подходящи за прием при следните състояния и обстоятелства:

- при раздразнено дебело черво – имат потенциала да успокоят симптомите чрез набавяне на достатъчно количество разнообразни и полезни бактериални щамове;

- против разстройство – диарията е един от основните знаци, че имате нужда от допълнителен прием на полезни бактериални щамове, които да спомогнат на имунната ви система в червата и да възвърнат благоприятното състояние на стомашно-чревния тракт;

- при болки, подувания, нервен стомах – тези симптоми често могат да са знак за нарушена стомашна флора, която има нужда от балансиране;

- при употреба на антибиотик – приемът на антибиотичен лекарствен продукт може да понижи нивото на полезните микроорганизми в чревния тракт, което изисква допълнителното им набавяне;

- при бременност – доказано е, че приемът на пробиотик от майката по време на бременност влияе положително върху съзряването на имунната система на бебето и може да предостави възможност за превенция на атопични реакции .