Учени в САЩ оборват теорията, че високите нива на "добър" холестерол предпазват от коронарна болест, предаде Ройтерс.

Високи нива от над 60 мг/дл (3,3 ммол/л), за които се смята, че осигуряват защита, не са свързани с по-малки рискове от сърдечното заболяване както при белите, така и при чернокожите, установиха учени от университета в Портланд.

"Обикновено в лекарския кабинет тези от нас с по-високи показатели на "добрия" холестерол получават потупване по гърба", защото са изложени на по-нисък риск от сърдечни болести, казва ръководителката на изследването Натали Памир. "Сега, вместо да потупват тези хора, лекарите не трябва да правят нищо или да им кажат: "Не знаем какво означава това".

Високи нива на т.нар. "лош" холестерол, обичайно лекувани с широко използваните статини, и на триглицеридите се свързват с повишен риск от сърдечни болести и при двете раси.

Проучването, финансирано от американските Национални здравни институти, събира данни около 10 години за близо 24 000 души в САЩ, като около 42 процента от тях са чернокожи.

Участници и от двете раси са приблизително на една възраст, имат близки показатели на холестерол и други рискови фактори да развият сърдечни заболявания, обясняват изследователите.

Оказва се, че при белокожите с нива на "добър" холестерол под 40 мг/дл (2,2 ммол/л) има 22 процента по-висок риск от коронарна болест на сърцето отколкото при черножоките, чиито показатели са малко по-високи.

Данните от проучването са публикувани в "Списание на Американския колеж по кардиология", съобщи БТА