Кунгфу легендата пиел по 10 бутилки саке на ден преди смъртта си

Кунгфу легендата Брус Лий може да е починал от пиенето на твърде много вода, твърдят лекари почти 50 години след смъртта му, съобщи в. “Дейли мейл”.

Холивудската звезда почина на 32 години през лятото на 1973 г., докато беше в Хонконг. Аутопсията показа, че причината за смъртта му е мозъчен оток, за което лекари го обвиниха, че е злоупотребил с болкоуспокояващи.

През годините слухове твърдяха, че преждевременната му кончина може да се дължи на покушение от китайски гангстери или да е бил отровен от ревнива любовница, а според някои е жертва на проклятие. Друга версия гласи, че е починал от топлинен удар. А една от най-известните теории за смъртта на кунгфу легендата е, че е бил убит, защото е разкрил тайните на бойните изкуства пред света.

Сега изследователи са прегледали информацията по случая и смятат, че Брус Лий е починал от хипонатриемия.

“Предполагаме, че неспособността на бъбреците да отделят излишната вода е убила Брус Лий”, пише екип от експерти в анализ за Clinical Kidney Journal. Хипонатриемия означава, че нивото на натрий в кръвта, от което тялото се нуждае за баланс на течностите, е необичайно ниско. Това кара клетките да се подуват, включително тези в мозъка.

Проучването твърди, че Брус Лий е имал множество рискови фактори, предразполагащи към хипонатриемия, включително приемането на големи количества течности, употреба на лекарства с рецепта и алкохол.

Съпругата на легендата Линда разкри преди време, че той се е

подложил на течна диета

от моркови и ябълков сок в навечерието на смъртта си. А Матю Поли, който написа биографията на Брус Лий през 2018 г., споменава многократния прием на вода вечерта преди да почине.

“Предполагаме, че Брус Лий е починал от специфична форма на бъбречна дисфункция, неспособността да се отделя достатъчно вода, за да се поддържа водната хомеостаза. Това може да доведе до хипонатриемия, церебрален оток (подуване на мозъка) и смърт в рамките на часове, ако излишният прием на вода не е съчетан с отделянето на урината, което съответства със смъртта на Лий”, е заключението на проучването.

Близки до майстора на бойните изкуства разказват, че той често е употребявал канабис. Това може да засили жаждата, а биографът Матю Поли споменава в книгата си многократната употреба на веществото на датата 20 юли 1973 г. - деня, в който Лий умира.

Изследователите предполагат, че това може да е накарало боеца да пие много вода.

“По ирония на съдбата Лий направи известен цитата “Бъди вода, приятелю”, но излишната вода, изглежда, в крайна сметка го е убила”, смятат експертите.

Смъртта на Брус Лий шокира света само няколко седмици преди излизането на “Въведете дракона” – първия голям, продуциран от Запада кунгфу филм. По време на монтажа на лентата актьорът

колабира и получава гърчове,

като е откаран по спешност в хонконгска болница. Лекар го диагностицира с мозъчен оток и Брус Лий признал, че е използвал непалски хашиш малко преди да му стане лошо.

Приемал е и диуретици, за да изчисти тялото си от натрия и така да направи мускулите му да изглеждат по-изпъкнали. Освен това източници, близки до Лий, твърдят, че е започнал да пие “десет до двадесет бутилки саке” на ден през последните месеци от живота си.

Какво причинява хипонатриемия?

Прекомерна жажда - довежда до прием на твърде много течности

Бъбречна недостатъчност - бъбреците не могат да освободят тялото от излишната течност

Сърдечна недостатъчност - излишната течност се натрупва в тялото

Диуретици - карат тялото да изхвърли повече натрий в урината

Повръщане или диария - тялото губи много течности и натрий

Антидепресанти и болкоуспокояващи - може да предизвика повече изпотяване и уриниране от нормалното

Симптомите на хипонатриемия включват: гадене или повръщане, ниско кръвно налягане, загуба на енергия, мускулна слабост, крампи, неспокойствие или раздразнение, главоболие, объркване или умора, припадъци и дори изпадане в кома.

 Синът му умира на снимачната площадка

Брандън Лий, син на майстора на бойните изкуства Брус Лий, беше убит през 1993 г. на снимачната площадка на филма “Гарванът”. До трагедията се стига, след като негов колега стреля с реквизитен пистолет, който обаче съдържал истински куршум. Снимките прекъснаха холивудския възход на обещаващата млада звезда и предизвикаха дебат относно безопасността на огнестрелните оръжия по време на снимки.

Смъртта на Брандън (28 г.) накара мнозина да мислят, че над семейството на Брус Лий тегне проклятие.