Водата с лимон може да увреди зъбния емайл и е вредна за някои хора, предупреждава диетологът Мариат Мухина в интервю пред сп. „Life”.

Според Mухина водата с лимон стимулира лигавицата. "И ако човек има хиперкиселинен гастрит, пептична язва срещу повишена киселинност, може да провокирате обостряне на тези заболявания", предупреди лекарят.

Мухина напомня също, че пиенето на вода с лимон може да предизвика алергии и да увреди зъбния емайл. За да се предпазят зъбите от киселинната среда на напитката, тя препоръчва да се изплакне устата с чиста вода след пиене.

Диетологът опровергава и популярното мнение, че пиенето лимонова вода може да предизвика камъни в бъбреците. Напротив, според нея напитката намалява риска от образуване на камъни, като намалява нивата на оксалатите и подобрява калциевия метаболизъм, предаде БГНЕС.

"Ако добавите 50 грама лимонов сок към чаша вода, т.е. изстискате около две супени лъжици, тази доза съдържа 20 процента от дневната норма витамин С и малка доза витамин В, калий, фолиева киселина. Това я прави отличен антиоксидант", заключава Мухина.