Кардиолозите апелират редовно да ходим на профилактичните прегледи - вече не са екзотика 30-40-годишни българи с “необясним” инфаркт

Човешкото сърце е приблизително колкото свит юмрук – пренебрежимо малка част от тялото, но натоварено да извършва огромна работа.

Всеки негов удар е резултат от сложна биологична програма за изтласкване на кръв и до най-отдалечената клетка.

За денонощие се повтаря средно около 100 хиляди пъти, а за целия живот сърцето прави към 3 милиарда удара

Титаничният му труд може да бъде затрудняван допълнително. Най-често това се случва поради стеснения на неговите собствени коронарни съдове или някъде в мрежата на кръвоносната система. Както и поради склонност към формиране на тромби и в резултат на втвърдяване на артериалните стени.

В корена на злото е високото кръвно налягане и уврежданията, които то причинява на кръвоносните съдове и на сърцето.

Хипертонията е проблем за над 1,2 милиона българи. Все едно цяла София заедно с децата и прилежащите квартали от широкия пръстен на столицата има високо артериално налягане.

Приблизителните данни за смъртността от сърдечносъдови заболявания (ССЗ) са още по-брутални.

През последните години изпреварваме средните показатели за Европа почти 3 пъти. Нелепото е, че голяма част от фаталните инциденти може да бъдат предотвратени.

“Въпреки това повече от 15 години България е постоянно на първо място по сърдечносъдова заболеваемост и смъртност. Сега се справяме много по-добре с острите случаи на миокарден инфаркт, защото пациентите бързо достигат до лаборатории, в които се започва необходимото лечение. Но профилактиката на сърдечните и съдовите заболявания остава на много ниско ниво, като причината не е в липса на кардиолози.” Това каза в дискусия във в. “24 часа” за здравето на сърцето доц. Красимира Христова, кардиолог от Медицинския център по сърдечносъдови заболявания, председател на Фондацията по неинвазивна образна диагностика в кардиологията и на Българската асоциация по сърдечносъдова образна диагностика. Тя препоръча в личен план човек да избягва основните рискови фактори за сърдечносодови проблеми: чест прием на солени и мазни храни, затлъстяване, обездвижване, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, недостатъчно придържане към предписаните терапии. И да бъде чувствителен към сигналите за проблем на сърдечносъдовота система. “Защото сърцето помни и всеки ден трупаме черни точки.”

Кардиоложката подчерта, че здравето на нацията е зависимо и от качеството на здравните услуги, “което на редица места е незадоволително поради остаряла апаратура, както и от нивото на здравните политики за информираност на обществото и достъп до ефективна профилактика”.

Възможностите за все по-прецизни образни изследвания и тестове за оценка за функцията на сърцето подобряват диагностиката и ускоряват започването на лечение, когато се установи заболяване, допълни доц. Христова. И обърна внимание, че при жените често исхемичната болест има нехарактерна симптоматика.

“Оплаквания може да бъдат чувство за притискане, стягане в сърдечната област или симптоми на стомашен дискомфорт, които остават пренебрегнати. Според последните публикации на ЕВРОСТАТ проучванията за България показват, че смъртността от сърдечносъдови заболявания е много по-висока при жените – около 65 процента в сравнение с 52 за мъжете.”

“Високото артериално налягане в приблизително 90 на сто от случаите е самостоятелно заболяване, като едва в останалите 10 процента може да се посочи причината за него, но е важно да се каже, че напредването на годините не е задължително свързано с хипертония - има много възрастни хора, които са с нормално артериално налягане - изтъкна по време на дебата д-р Павел Николов, кардиолог в Клиниката по кардиология на УМБАЛ “Александровска” и член на лигата “Лекарите, на които вярваме”. - Както и всеки ден поставяме диагноза хипертония на млади пациенти или установяваме усложнения във връзка с това. Ако преди години е било екзотика човек на 40 години да получи инфаркт, днес вече не е, има дори пациенти на 30 години. Здравето е преди всичко лична отговорност и човек всеки ден може да трупа черни точки или да помага на сърцето си да поддържа своята добра форма.”

Апелът ни е да не се подценяват профилактичните прегледи. Това не е дейност за отбиване на номера, а възможност да се убедиш, че всичко е наред или ако има проблем, навреме да се започне лечение, призова кардиологът.

Той увери, че“ на повишеното кръвно налягане може да се сложи усмирителна риза”. Най-здраво го държи под контрол комбинацията от здравословен живот и подходящата за конкретния човек терапия.

Първата стъпка към успешното лечение е точната диагноза. Тя позволява на лекарите да вземат информирани решения и да определят оптимален лечебен план. 

Коронарната артериална болест е най-често срещаният тип сериозно сърдечно заболяване и се причинява от натрупване на плака в артериите, които доставят кръв към сърцето. Ранната диагностика и лечение са критични, тъй като пациентите са изложени на повишен риск от потенциално фатални усложнения като инфаркт и инсулт.

Според Световната здравна организация поне половината от смъртните случаи и инвалидността от сърдечни заболявания и инсулт може да бъдат предотвратени чрез комбинация от прости и рентабилни мерки в областта на общественото здраве и лична грижа за намаляване на основните рискови фактори.

Само високото кръвно налягане причинява около 50 процента от сърдечносъдовите заболявания в световен мащаб.

Холестеролът е отговорен приблизително за 1/3 от случаите. Обездвижването, употребата на тютюн и нездравословното хранене допринасят с по около 20 на сто.

Сборът е над 100 процента, защото един човек в редки случаи е изложен само на един риск – например високо кръвно. Често към това се прибавя наднормен лош холестерол или друго неблагоприятно въздействие.

Според последния доклад за глобалното здраве приблизително 75 процента от сърдечносъдовите заболявания могат да бъдат приписани на доказаните рискове. Заключението на експертната група, събрала данните, е, че досегашните статистики за 35 до 50% принос са подценявали ролята на нездравословния начин на живот за увреждането на кръвоносните съдове и сърцето.

Редовните профилактични прегледи позволяват рано да се открият проблеми. При вече започнало и нелекувано състояние уврежданията водят до симптоми, някои от които изискват спешна реакция. Най-често симптомите на сърдечни проблеми са болка в гърдите, тежест или дискомфорт, недостиг на въздух, силно изтощение, замаяност или припадък, най-често в комбинация на няколко от тях. За запушване на кръвоносен съд се мисли при болка или крампи в краката при ходене; рани по краката, които не заздравяват; отоци по краката; изтръпване на лицето или крайник - често от едната страна на тялото; говорни, зрителни или двигателни затруднения.