Специалистът посочва кои са рисковите фактори и съветва как да бъдат контролирани

Проф. д-р Федя Николов, д.м., е началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив от 2007 г. През 1989 г. защитава специалност по вътрешни болести, а през 1991 г. - специалност “Кардиология”. Има магистратура по здравен мениджмънт. Професор е от 2011 г.

- Проф. Николов, какво представлява атеросклеротичното сърдечносъдово заболяване?

- Атеросклеротичното сърдечносъдово заболяване (АСССЗ) е състояние, което причинява стесняване на артериите, ограничавайки здравословния кръвен поток към органите, към ръцете и краката.

Когато поради АСССЗ се блокира притокът на кръв към сърцето или мозъка, това може да доведе до инфаркт на миокарда или до мозъчен инсулт.

Има някои рискови фактори за АСССЗ, които не могат да се контролират и променят. Но здравословните навици все пак могат да допринесат много в подпомагането на сърцето и кръвоносните съдове да поддържат нормален кръвен поток.

АСССЗ е свързано с процес, известен като атеросклероза, който възниква вследствие на мастни отлагания в артериите. Тези мастни отлагания, наричани плаки, могат да блокират проходимостта на сегмента на артерията, където се развиват. Или ако част от плаката се отдели, да преминат през кръвния поток и така да блокират друг кръвоносен съд. Това пречи на артериите да пренасят кръв и кислород от сърцето до останалата част от тялото, без което отделните тъкани и органи не могат да работят нормално.

Плаките могат да се появят във всяка артерия. Но те са най-опасни, когато засягат съдове, които кръвоснабдяват сърцето, мозъка, крайниците, и в аортата.

- Кой е заплашен от АСССЗ?

- Вероятността човек да получи инсулт или инфаркт зависи от няколко групи рискови фактори. Например колкото по-възрастен е човек, толкова по-вероятно е да получи инсулт или инфаркт. Възраст, пол, фамилна анамнеза за сърдечни заболявания са рискови фактори за АСССЗ, но те не подлежат на промяна.

Контролируеми фактори за АСССЗ са хипертония, дислипидемия, наднормено тегло и захарен диабет. Те често се съчетават при един и същ пациент, с което рязко се увеличава и рискът.

Затова днес усилията са насочени към своевременното определяне на общия сърдечносъдов риск и избор на лекарствената терапия за превенция или лечение на АСССЗ, която едновременно да повлиява комбинацията от рисковите фактори. Това е много по-ефективно.

- Каква е прогнозата за хората с АСССЗ?

- Въпреки някои успехи в борбата със смъртността от сърдечносъдови заблявания АСССЗ все още е водещата глобална причина за смърт. България е една от страните с най-висок дял на сърдечносъдова смъртност, а нивата на преждевремена смъртност (под 65 години) са два пъти по-високи от средноевропейските. Българите продължават да живеят с около 7 години по-малко от средното за Европа.

Съвременните изследвания показват колко важно е да се лекуват до прицелни стойности нивата на липидите, кръвната захар, кръвното налягане и наднорменото тегло. Редовният прием на лекарствата и устойчивите промени в начина на живот като редовна физическа активност, здравословна диета и отказване от тютюнопушене помагат за предотвратяване на АСССЗ и късните усложнения. Те също така намаляват вероятността от образуването на повече плаки при хора, които вече имат атеросклероза.

Възможно най-ранното разрушаване на каскадата от събития, водеща до краен стадий на АСССЗ, е изключително важно, за да се забави достигането на симптоматично проявено сърдечно заболяване.

- Какво е лечението на АСССЗ?

- Целите и интензитетът на лечението се определят след внимателна оценка на степента на риска при всеки пациент.

Към арсенала на медикаментозната терапия промяната в начина на живот остава крайъгълен камък в стратегиите за превенция и лечение на АСССЗ. (Препоръки за намаляване на риска от АСССЗ четете в инфографиката - б.р.)

Високите нива на стрес и тревожност също не трябва да се подценяват, защото може да предизвикат симптоми като ангина или гръдна болка. Разработването на начини за справяне със стреса може да намали ефекта му върху общото здраве.

Не трябва да се пропускат регулярните посещения при лекар с цел проверка на кръвното налягане и нивата на липидите, което се случва много често у нас. При хората, които са изложени на по-висок риск, е необходма по-честа оценка. На тези, които приемат лекарства за понижаване нивата на холестерола, трябва да се предлага тест за холестерол най-малкото веднъж годишно. За пациентите с известно АСССЗ, включително мозъчносъдова, периферна артериална или субклинична атеросклероза, е нужна агресивна терапия до прицелни стойности на рисковите фактори за цялостна модификация на риска, където стриктното и дългосрочно придържане към лекарските указания е от първостепенно значение.

Препоръки за контрол на основните рискови фактори

Редовна физическа активност

Стремете се да се движите повече и да намалите времето си за седене.
Малки промени като изкачване по стълбите вместо ползване на асансьор могат да имат голямо значение за вашето здраве.

Здравословна диета

Тя включва ограничаване на приема на наситени мазнини, алкохол, захар, сол и може да помогне за намаляване на холестерола, кръвното налягане, теглото и риска от диабет. От съществено значение е ограничаването на общия прием на сол под 5 g/ден и включването минимум 5 порции плодове и зеленчуци на ден.

Отказ от тютюнопушене

Човек, пушил през целия живот, ще умре средно с 10 години по-рано от непушач. Този риск се намалява наполовина, ако пушенето се откаже на 50-годишна възраст, и почти се нормализира, ако се откаже преди 30-годишна възраст. Рискът за сърдечносъдово заболяване, свързано с пушенето, е много по-висок дори в сравнение с пациентите с тежка хипертония, които средно умират приблизително 3 години по-млади от хората без хипертония. Тютюнопушенето ускорява развитието на атеросклероза и насложени тромботични явления чрез повлияване на функцията на тромбоцитите, фибринолизата, ендотелната функция, окислителните процеси, възпалението, окисляването на липидите и вазомоторната функция.

Оптимално кръвно налягане

Контролът на кръвното налягане е решаващ компонент на всички стратегии за предотвратяване на коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, мозъчносъдова болест, артериална болест на долните крайници, хронична бъбречна болест и предсърдно мъждене. Първичната профилактика на развитието на артериална хипертония е част от всички популационни стратегии. При хора с повишено кръвно започването на терапията се основава на общия риск от сърдечносъдови заболявания и на нивото на кръвното налягане. Предлагат се различни класове антихипертензивни лекарства за контролирането му, ако промените в начина на живот сами по себе си не успеят да постигнат това.

Оптимален контрол на липидите

Понижаването на LDL-холестерола е една от основните цели на вторичната профилактика. Интензивното лечение със статини и, ако е необходимо, комбинирана терапия може да постигне целите на лечението при повечето пациенти. В допълнение към лекарственото лечение пациентите трябва да бъдат насърчавани да възприемат здравословен начин на живот, включително диета, която подобрява липидния профил. Доказани са ползите върху липидния статус от намаления прием на наситени мазнини, трансмазнини и захар за сметка на увеличен внос на моно- и полиненаситени мазнини (растителни масла и мазна риба), както и фибри.

Оптимална кръвна захар

Високата кръвна захар може да е следствие от много причини и изисква многофакторен подход, включително цялостни промени в начина на живот, особено при хората със захарен диабет тип 2. Умерената до интензивна аеробна физическа активност и силовите тренировки са ключови за увеличаване на калорийния разход, борбата с инсулиновата резистентност, намаляването на хоспитализациите и подобряването на прогнозата. Стриктният гликемичен контрол, сгликиран хемоглобин HbA1c <7,0%, намалява риска от микроваскуларни и макроваскуларни усложнения. Същото важи и за систолното кръвно налягане ?140 mmHg, а при ? 130 mmHg допълнително се намалява рискът за инсулт, ретинопатия и албуминурия.

Оптимално телесно тегло

Необходим е контрол над наднорменото тегло, затлъстяването и особено централното затлъстяване, което се асоциира с повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

Препоръчва се измерване на индекса на телесна маса (ИТМ) и обиколка на талията при всяко посещение в лекарския кабинет, последвано от обективна обратна връзка и консултация относно стратегии за отслабване. ИТМ се изчислява по формулата тегло (kg)/ръст (m)2. Ако пациентът е с наднормено тегло (ИТМ>25 kg/m2), трябва да го намали на стъпки от 5-10% загуба. Това се постига с ограничаване на дневния енергиен внос с 300–500 kcal.

Стойностите на обиколката на талията не трябва да надвишават 94 см при мъжете и 80 см при жените.

За да се поддържа телесно тегло близо до целта, винаги е подходящо да се съветват хората с наднормено тегло или затлъстяване да правят редовни физически упражнения с умерена интензивност.