Когато е горещо или се притесним, ние се потим, Кожата е климатикът на нашето тяло. Потта е почти изцяло съставена от вода, но съдържа и електролити – минерали като хлорид, натрий, калий. Когато се потим, трябва да компенсираме организма си с прием на повече вода, казват експертите. Колко точно сол губим чрез потта?

Спортният учен Пабло Нолте изследва колко сол изхвърля човешкият организъм с потта, която произвежда. Сара и Максим са решили да участват в експеримент. След интензивна тренировка, дрехите на Сара се взимат и пречистват в дестилирана вода, за да се изчисли точното количество сол, с което се е разделила, потейки се. Същото прави и Максим. За едно и също време, кантарът показва, че тя е олекнала с 0.8 кг, а той – с над един килограм, предава Нова тв.

Друг експеримент ще изследва дали потенето в сауна е различно от това при кардио тренировка. За същото време сауната е отнела от теглото им по почти два килограма – 1.350 при дамата и 1.950 за мъжа.

Резултатите: По време на тренировка Максим е загубил 1.4 гр. сол, а в сауната – 1.8 гр. Сара пък се е разделила с 1 грам сол в сауната и 1.1 гр. по време на интензивна кардио тренировка. Експериментът показва, че в сауната човек се поти повече, но потта е по-малко солена от тази при спорт.

Грешно е схващането, че неатлетичните хора се потят повече.