На читателския въпрос отговаря дерматологът доц. д-р Жана Казанджиева

От 20 години фотозащитата е неизменна част от ежедневието ни. Днес всички масово използваме слънцезащитни продукти - не само за лице, но и за ръце, тяло и дори за коса. Фотопротекцията е необходима за предпазване не само от слънчево изгаряне, но и за защита на кожата от стареене и от поява на злокачествени кожни тумори.
Употребата на слънцезащитни продукти е особено важна с оглед предпазване от малигнен меланом. Това е най-злокачественият от всички кожни тумори и за съжаление, в последните 30 години той се среща все по-често. Според статистиката в света
всяка година има
над 100 000 нови
случая на меланом
Научните проучвания категорично посочват, че излагането на ултравиолетовите лъчи драстично увеличава риска от развитие на меланом.
Особено опасно е неконтролираното излагане на слънце при децата и тийнейджърите. Интензивното стоене на слънце може да увреди ДНК в меланоцитите, които по-късно се превръщат в меланомни клетки.
Ултравиолетовите А лъчи (UVA) и ултравиолетовите В лъчи (UVB) оказват различно действие, тъй като имат различно енергийно съдържание и проникват на различни нива в кожата. Ултравиолетовите А лъчи стимулират пигментацията, водят до слънчеви алергии, преждевременно състаряване на кожата и рак на кожата в късна възраст. Ултравиолетовите В лъчи на свой ред водят до слънчеви изгаряния, ДНК увреждания и също до образуване на кожни тумори.
Слънцезащитните продукти бяха създадени, за да ни предпазят от вредните влияния на ултравиолетовите лъчи. Все по-разширяващата се гама от фотозащитни средства – водоустойчиви, устойчиви на изпотяване, под формата не само на кремове и флуиди, но и продукти с текстура на мляко, спрей, гел и т.н., безспорно са голямо постижение на този клон от козметичната индустрия.
Параметрите на фотозащитните продукти са отдавна известни – те предпазват от UVB и UVA лъчи, като
в последните години бяха
създадени и препарати,
които защитават от синята
зона на видимия спектър
Предпазване от UVB лъчи е отбелязано на етикета на козметичния продукт като SPF, а цифрите, които следват (например 30 или 50+), сочат колко по-дълго човек може да бъде изложен на слънце, преди да получи слънчево изгаряне, сравнено с кожа без фотозащита. Защитата от ултравиолетови А лъчи се отбелязва на продуктите като ограден в кръгче надпис УВА.
Ясно е, че използвайки фотозащита, ние се предпазваме не само от изгаряне, но правим профилактика и на остаряването на кожата и на появата на кожни тумори.

Звучи добре, но наистина ли защитата от ултравиолетова светлина носи само ползи?
Една от
най-важните ползи, които
извличаме от UV лъчите,
е, че така става възможно
образуването и синтезът
на витамин D, от който се
нуждае всеки организъм
Благодарение на него се усвояват калцият и фосфорът в човешкото тяло. Това го прави особено важен за мускулите и костите. В последните години се натрупват литературни данни за връзка между намаленото количество на витамин D в организма и различни заболявания. Витамин D очевидно е важен не само за остеопорозата, но и за редица други имунологични, метаболитни и дори ракови заболявания.
Витамин D се синтезира в кожата под влияние на UVB лъчите. Трябва ли тогава да спрем да прилагаме фотозащита? Отговорът на тази дилема – витамин D или фотозащита, стана централна тема на научни проучвания. През 2017 г. международна експертна група от ендокринолози, дерматолози, фотобиолози и епидемиолози анализира всички проучвания, свързани с прилагането на фотозащита и синтеза на витамин D от кожата. Може да се каже, че публикуваните резултати изненадаха всички. Оказа се, че при здравите хора употребата на фотозащитни продукти не води до хиповитаминоза D в организма. Причината е, че за цялостно предпазване от ултравиолетови лъчи е необходимо през целия ден, на всеки 2 часа, върху кожата да се прилага плътен слой фотозащитни продукти. Почти никой не се придържа към това правило всеки ден, особено в часовете сутрин между 7 и 9, както и след 16 часа следобед. Интервал от 30 минути в ранните или късни часове от деня се оказва достатъчен за кожата ни да осъществи синтеза на необходимото количество витамин D. За изключително стриктните потребители на слънцезащита се препоръчва
през летните месеци след
16 часа да ходят поне
30 мин с открита кожа от
лактите и колената надолу
Някои фоточувствителни заболявания като кожен лупус, слънчеви алергии, порфирии, ксеродерма пигментозъм изискват задължително предпазване от слънцето и непрекъснато нанасяне на фотозащита. При тези пациенти трябва да се правят редовни контроли на нивата на витамин D в организма.
При установена хиповитаминоза се назначават капки, таблетки или ампули с витамин D в определена от лекарите доза. Препоръчва се и прием на
храни, богати на витамин D
- гъби, черен дроб (от риба
и говежди), сьомга,
сардина, риба тон
Добре е да се пие и по една чаша портокалов сок дневно.
Един много любопитен факт: научно проучване от 2021 г. показва, че нанасянето на фотозащита върху цялото тяло преди плажа оставя 20% от кожата незащитена. Ако два пъти едно след друго се нанесе слънцезащитният продукт, тогава около 9% от кожата остава без защита. И дори тези 9% са достатъчно голяма площ, за да се синтезира необходимото количество витамин D.
Колко от нас нанасят фотозащитния крем последователно два пъти едно след друго? Очевидно кожата ни е способна да образува достатъчно витамин D за организма дори при стриктна фотозащита. А необходимостта от защита е очевидна предвид плашещите цифри за увеличаване на кожните тумори в световен мащаб.
За проверка на пигментните образувания по кожата, за диагностика на кожните тумори и, разбира се, за лечение на последиците от неконтролирано излагане на слънце е необходима консултация с дерматолог.