Над 1/3 от случаите по света са във Великобритания

Маймунската шарка може да се е разпространявала незабелязано през последните 4 години във Великобритания, твърди бивш служител на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Ройтерс.

Професор Дейвид Хейман, бивш генерален директор по здравната сигурност и околната среда в СЗО, смята, че настоящата глобална епидемия може да е започнала от няколко изолирани случая в Обединеното кралство, които са регистрирани още през 2018 г.

2-ма британци са диагностицирани през септември 2018 година,

след като се върнали от Нигерия. Трети случай е открит впоследствие при служител на Националната служба по здравеопазване, който лекувал един от болните.

През декември 2019 г. четвърто лице, което не е свързано с предишните трима, дало положителна проба за вируса, след като се завърнало от Нигерия.

Има още три случая с подобна история на пътници, които пристигнали във Великобритания през 2021 г.

Проф. Хейман предполага, че вирусът може да е започнал да се разпространява неконтролируемо, но без да привлича вниманието.

Смята се, че всички случаи тогава са протичали с по-лекия западно-африкански щам -

същия, който се разпространява в момента по цял свят.

“Хипотетично може да се предположи, че предаването на вируса се е усилило спрямо досегашното бавно темпо до сравнително по-забързано, когато случайно е навлязло в популацията, която в момента засилва предаването” (мъже, които съобщават, че правят секс с мъже), каза той пред в. “Гардиън”. Професорът уточнява, че това е само една от няколкото теории, които трябва да бъдат проучени.

Предложението беше направено на фона на първите потвърдени случаи на маймунска шарка в Уелс и Северна Ирландия, които се считат за последното известно огнище на болестта. С него общият брой на заразените в Обединеното кралство достигна 80 души.

Междувременно според доклад на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията инфектираните от новия вирус по света вече са 219, като 118 от тях са в Европа.

Най-засегнати за момента са Португалия и Испания

съответно с 37 и 51 потвърдени случая. За инфекции докладват и Австрия (1), Чехия (1), Словения (1), Дания (1), Швеция (1), Белгия (4), Франция (5), Германия (5), Италия (5), Нидерландия (6).

Симптомите на заболяването се делят на фази и чак при втората се появява обрива по кожата.