7 случая на нетипичната за Европа болест са регистрирани за две седмици в страната

През последните два дни са открити още четири случая на маймунска шарка във Великобритания, съобщи британската агенция за здравна сигурност. Така броят на заразените с нетипичното за Европа заболяване в Обединеното кралство става седем. За първи болен бе съобщено на 7 май и за още двама седмица по-късно.

Страната и преди се е сблъсквала с маймунска шарка, но обикновено е ставало въпрос за пътували до Западна Африка хора, където болестта е ендемична. Притеснителното сега е, че

никой от последните 4-ма заразени не е напускал Англия наскоро,

нито пък поддържа близък контакт с човек, който го е правил. Три от случаите са в Лондон, а един - в Североизточна Англия, и нямат нищо общо помежду си, освен че хората се определят като гей, бисексуален или друг тип мъж, който прави секс с мъж. Установен е общ контакт и на двама от тях с трети човек, който до момента обаче не е болен.

Първите симптоми обикновено се проявяват между петия и 21-ия ден от заразяването. Те са треска, главоболие, подути лимфни възли, изтощение, болки в гърба и по мускулите. Обривите често започват от лицето и се разпространяват по тялото.

“Това е рядко и необичайно заболяване. Опитваме се бързо да разследваме източника на тези инфекции, тъй като доказателствата сочат, че може да има предаване на вируса на маймунска шарка в общността чрез близки контакти. Призоваваме особено мъжете, които

са гейове или бисексуални, да следят за всякакви необичайни обриви

или лезии по тялото си и незабавно да се свързват със службата за сексуално здраве, ако открият такива”, казва пред Би Би Си доктор Сюзън Хопкинс, главен медицински съветник на Британската агенция за здравна сигурност.

От ведомството казват, че рискът за обществото остава много малък, тъй като вирусът не се разпространява лесно между хората. Може да влезе в тялото през наранена кожа, очите, носа или устата, но трябва да има много близък контакт със заразен човек или

животно като маймуна, плъх и катерица

Маймунската шарка се смята за роднина на вариолата, или едрата шарка, която е изкоренена преди 40 г. благодарение на световна ваксинация. Тя обаче е по-малко заразна и по-малко смъртоносна от нея. Въпреки това буди тревога, тъй като по думите на професора по молекулярна вирусология Джонатан Бол е много необичайно вирусът ѝ да присъства далеч от дивата природа.

Освен това идва на фона на увеличаващите се случаи на хепатит с неизяснен произход, който разболява сериозно деца в Англия.

Маймунска шарка при хора е идентифицирана за първи път през 1970 г. в Демократична република Конго при 9-годишно момче, въпреки че едрата шарка в региона била елиминирана чрез ваксинация две години по-рано. Оттогава за заразяване е съобщавано в 11 африкански страни, сред които Бенин, Камерун, Габон, Кот д'Ивоар, Либерия, Нигерия и други. На няколко пъти вирусът е бил изнасян от Африка. През пролетта на 2003 г. случаи на маймунска шарка бяха потвърдени в САЩ, в Израел през септември 2018 г., в Обединеното кралство за първи път през септември 2018 г., а през декември 2019 г. и в Сингапур. Повечето от заразените обаче наскоро били пътували до Африка.