Надежда в битката срещу Омикрон: започват клинични изпитания на нова ваксина. Очакванията са, че новият препарат на BioNTech/Pfizer ще предлага не само висока, но и по-трайна защита в сравнение със сегашните ваксини

Германският фармацевтичен концерн BioNTech и американският му партньор Pfizer са готови да започнат изпитание на разработената специално за варианта Омикрон Ковид-ваксина. Резултати се очакват още през март, съобщава "Дойче веле".

В изпитанията ще вземат участие 1400 доброволци на възраст между 18 и 55 години. Целта е да се установи надеждността на препарата, неговата поносимост от участниците в изследването, както и тяхната имуногенност. „Това е част от нашата научна дейност за разработването на ваксина, която да предлага също толкова висока защита срещу Омикрон, както и при предишните варианти, но по-трайна", казва шефът на BioNTech Угур Шахин.

Ваксина още в края на март?

Сегашната Ковид-ваксина на BioNTech/Pfizer e недостатъчно ефективна срещу Омикрон. Три поставени дози от нея обаче сравнително добре неутрализират вируса, затова се препоръчва и допълнително, бустерно ваксиниране. Въпреки това от края на миналата година BioNTech и Pfizer разработват нова ваксина специално за Омикрон.

В сега започващите клинични изпитания с нея ще се тестват два подхода: тройно ваксиниране на напълно неимунизирани пациенти и добавяне на трета, подсилваща доза при лица, които вече са получили две ваксини от предишния четвърта доза от Омикрон-ваксината на лица, които са поставили третата си доза преди 3 до 6 месеца. Изследването ще се проведе в САЩ.

И Moderna разработва нова ваксина

BioNTech/Pfizer могат до края на годината да произведат до 4 милиарда дози от новата ваксина. Също и Moderna разработва своя ваксина срещу Омикрон, която може да е готова още тази пролет.