10-15 пъти повече хора загиват от коронавируса у нас заради това, което не правим - ненужно умират хиляди хора, заяви д-р Александър Симидчиев в предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт". Запитан какво точно не се прави, той обясни, че като цяло причините са няколко.

"Има мерки, но те не се спазват - посочи той. - Разделителна линия стана разширяването на правата на хората - или пълна свободия или пълен локдаун." Според него трябва да се търси средата - кои са хората, които най-малко могат да бъдат увредени, ако човек е преболедувал, ако е ваксиниран, ако е с отрицателен, те определят различния риск."

На въпрос какво мисли за исканията на протестиращите, д-р Симидчиев отговори, че протестите трябва да са обосновани с ясна цел, нещо да стане по-добре.

"Докато лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че всичко трябва да се спре като мерки - отбеляза лекарят. - Нямам нищо против това да се случи, но тогава нека да затворим и болниците и лекарите да не лекуват. Когато едни кажат: "Няма да правим това", а други се занимават с последиците... Колегите в болниците и в интензивните отделения са отвъд предела на силите си, защото някои казват, че няма да се съобразят с елементарни правила. Затова много медици още със завършването си заминават за чужбина, не само заради заплата и статут, но и по отношение на това, което могат да направят. Може да не вярваме в гравитацията, но всеки започва да вярва в нея, когато падне. Вирусът убива от 50 до 200 души на ден. Никога досега не сме имали толкова загинали за последните 20 години. От 30 години съм пулмолог и не съм видял за толкова кратък период толкова тежки пневмонии. Човек трябва да го е видял, за да разбере колко е несъстоятелно всичко - това не е грипче, а тежка респираторна инфекция." Според него 30-40 хил. души са си отишли над обичайната смъртност за страната. 

"Предложих да се отделят средства за смислена информационна кампания - обясни той. - Самият аз започнах да правя индивидуални срещи в различни структури и предприятия и след нормален разговор двама от трима, които се колебаеха да се ваксинират, разбраха. Видях, че когато се обясни нормално, нещата се случват, защото има реален проблем, наши близки боледуват тежко, загиват и ако искаме да сме общност, да се възползваме от всичко което ни дава обществото - този вирус разкъсва тъканта на нашата общност, ако не възстановим това, минаваме и казваме: "Всеки сам си преценя" и се връщаме обратно в първобитнообщинския строй."

На въпрос не е ли било грешка срещата на премиера с протестиращите, д-р Симидчиев каза: "Не, напротив! Трябва да се доверим на хората с експертизата, един от големите проблеми на кризата е, че тези, които смятат, че са много компетентни, но не четат, не са се развили с новите данни. Останали са на ниво преди 2020 г., когато нищо не се знаеше за вируса. Всеки, който смята, че това е поредният вирус, грешеше. Ако беше поредният, той нямаше да направи пандемия. Този бе особен, различен и не можем да я овладеем. Тези, които казваха че ще изградим колективен имунитет, грешаха, той се променя по-бързо, а ние не можем да го изградим толкова бързо."

На въпрос не е ли грешка създаването на работна група, която да разглежда мерките и зеления сертификат, той обясни, че има две крайни възможности: Или "Всеки сам си преценя" или тежък локдаун - или пълна свобода или липса на свобода.

"В средата има друга мярка - за тези, за които има висок риск,  трябва да бъдат предпазени. За други по-нискорискови - може да разширим правилата и да балансираме между двете крайности. Възниква въпросът дали не е дискриминация - ваксините са безплатни, който иска може да реши и да си постави, противопоказанията за ваксинацията са толкова малко че не поставят никой в дискриминация.

Зеленият сертификат позволява да съхраним мобилността, това не е ограничителна мярка, от медицинска гледна точка сертификатът разширява възможностите, а не ги ограничава. Във всички страни, в които се прилагат, научните данни показват, че възстановяват социалните активности. За съжаление, когато говорим, че това е липса на права - хората масово са против тях и те не могат да работят. Вместо да си запазим обществото, тук се търси как да  се прецака системата, а системата - това сме ние, тогава тя няма как да работи."