Правителството прави коледен подарък за децата - своята болница

Омикрон още го няма у нас, но май няма да ни избегне. Нито един вариант не ни прескочи, каза здравният министър Стойчо Кацаров по Би Ти Ви.

Не се налагат още мерки, взели сме всички необходими. Нашите граници са затворени за южната част на Африка много преди другите държави да го направят, и само  български граждани могат да влязат с карантина. 

Според Кацаров вълната е пречупена, от 10 дни не сме в червената зона и сме на път към жълтата. "Общата смъртност в България поначало е много висока, бяхме първи в света и преди пандемията. Сега има няколко причини, едната е Делта. Но основната е, че много хора не се ваксинираха. Третата е лошото състояние на здравната система. Ако сравним с първите две вълни, смърността сега е по-ниска, защото сега имаме добра организация, нямаше проблеми с приема в болница, каза министърът.

Според него ниското ниво ваксинация се дължи на средата - половината партии в парламента бяха против нея и правиха протести. Причина била и лошият старт на кампанията при правителството на ГЕРБ.

Но хората сега осъзнавали смисъла и на зеления сертификат. Има по 130-140 хил. ваксинирани седмично, а преди зеления сертификат 30-40 хил.

Кацаров коментира и думите на главния инспектор Ангел Кунчев, че не разчитал на него, а на свои хора. Кунчев бил отсъствал 2 месеца, но преди това мерките били на база негови доклади. Проф. Кожухарова се справила отлично и заслужава награда - вълната била овладяна с избегнат локдаун. 

Той отрече да е уволнявал заместника си Димитър Петров, направил го премиерът. "Доколкото знам е сгазил лука, но не знам защо. Не е заради цената на тестовете", каза Кацаров.

Протестите в болница "Лозенец"  заради сливането им с детската били, защото няколко души имали апетити. "Правителствена болница е аномалия. Така правителството се отказва от привилегията си и я дава на децата, това е най-хубавото нещо, това е Коледа. В двора има място да се изгради новия корпус", каза министърът.

В Плана за възстановяване сме предвидили ускорител за лъчелечение на онкоболни деца. Той ще е единственият в цяла Източна Европа, добави той.