Горещите вани са полезни при мускулни болки, кашлица, запушен нос

През зимата с падането на първия сняг краката много бързо измръзват и това води до настинки. Затова след като се приберете вкъщи, трябва редовно да ги затопляте. Ако имате кашлица или запушен нос, най-ефективната домашна процедура е горещата вана за крака. Тя повишава температурата на крайниците, отпушва синусите, бронхите или трахеята. Затова, ако сте премръзнали навън в студа или сте намокрили краката си, отделяйте малко време за спа процедури, които ще помогнат на здравето ви. Освен за предотвратяване на боледуване, домашните спа вани за крака ще ви донесат и допълнително време за почивка и отпускане на тялото от напрежение.

Отделете си половин час вечерно време, в което да накиснете краката си в леген с гореща вода. Сложете няколко капки етерично масло, което да ви ухае приятно - от лавандула, лайка или мента например. Ароматът на етеричното масло отпуска тялото и ще ви помогне да релаксирате. Ако не искате да ползвате масло, може да сложите малко душ гел.

За домашните спа процедури за краката е хубаво да ползвате и соли за вана. Може да си направите сами вкъщи, защото те са полезни за здравето. Помагат при мускулни болки, артрит, главоболие, безпокойство и стрес, болки в ставите, проблеми с кръвообращението, кожни заболявания като екзема или суха и сърбяща кожа. Необходими са ви 1 чаена чаша морска сол, но може да ползвате и хималайска, 8-10 капки етерично масло по избор и една чаена чаша глицерин. Изсипете морската сол в голям съд, после добавете глицерина, а след това и етеричното масло. Разбъркайте всички съставки добре за няколко минути, за да може етеричното масло да попие в цялото количество морска сол. Накрая изсипете получената смес в бурканче, но трябва да я съхранявате добре, за да не се навлажни. Използвайте по 2-3 супени лъжици соли при всяка направена вана. Ако имате отворена рана върху крака, не правете вана с морска сол.

Солите за вана могат да бъдат най-различни, като това зависи от личните предпочитания. Може да си направите с аромат на ванилия. Използвайте 1 чаена чаша морска сол, 2 с.л. сода бикарбонат, 1 с.л. кафява захар, 10 капки етерично масло от ванилия. Разбъркайте всички съставки заедно и ги изсипете в стъклен буркан. Хубаво е да оставите сместа да престои за една нощ, за да стане по-ароматна.

Ако обичате млякото, тогава може да си забъркате соли за вана с 1 ч.ч. мляко на прах, 1 с.л. царевично нишесте, 2 с.л. сода бикарбонат и 10 капки етерично масло. И при тази процедура трябва да разбъркате всички продукти заедно и да ги оставите за една нощ.

Друг ароматен вариант за домашните соли е с краставица и мента. Използвайте една краставица, която трябва да пасирате. След това я прецедете, за да отделите излишния сок. После добавете 2 ч.ч. морска сол и няколко капки етерично масло от мента, но може да ползвате и няколко стрити листа от прясна мента. Разбъркайте съставките заедно.

Преди Коледа може да си направите тематично цитрусови соли за вана. Използвайте 1 ч.ч. морска сол, 5 капки етерично масло от портокал, 5 капки етерично масло от лимон, кората от един лимон и няколко капки лимонов сок, за да се сгъстят по-лесно съставките. Разбъркайте всичко заедно. Тези соли имат ободряващ и детоксикиращ ефект.

А солите за вана с лавандула са много релаксиращи. Смесете половин ч.ч. морска сол, 1 ч.ч. английска сол, 10 капки етерично масло от лавандула. Оставете солите за няколко дни, докато поемат аромата на лавандулата.