Отговаря д-р Борислав Ацев, консултант на в. "24 часа" по кардиология още от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Според Европейската кардиологична асоциация рискьт от сърдечен инфаркт се определя от повишени: кръвно налягане (артериална хипертония), съдържание на мазнини в кръвта (дислипидимия), на кръвната захар в кръвта и от тютюнопушенето. Тези 4 фактора се комбинират помежду си и колкото са повече при един човек, толкова е по-голям рискът от инфаркт.

Най-важното за хората с такива установени промени е, че могат 100% да ги коригират до нормалните им стойности с помощта на семейните лекари, специалистите кардиолози и на волята си. Нормата е 140/85 максимално кръвно налягане, холестерол 5,2 ммол/л и пълен отказ от цигарите. Хора с кръвни роднини, прекарали инфаркт, трябва да контролират посочените промени в организма от 20-30-годишна възраст. Особено важно е това за мъжете. Преди 50 г. те са многократно по-застрашени от инфаркт от жените. Спирането на цигарите е задължително условие да се предпазите от инфаркт. При пушещи дори 1 - 4 цигари дневно рискът е 2 пъти по-голям, а 25 цигари го увеличава 5 пъти.

Голямо международно проучване показва, че дори престоят в задимени помещения (пасивно пушене) увеличава този риск. Друго важно условие са постоянното движение и спорт. Те намаляват стреса и повишават устойчивостта на организма. Туризмът, плуването и постоянните упражнения се препоръчват за хора с натоварен седмичен график и стресова работа над 48 часа седмично, чийто риск от инфаркт е двукратно по-висок.

Лекарите препоръчват специални диети за намаляването на мазнините в кръвта. Когато това не е достатъчно, се използват лекарства. Много важно е изхвърлянето на животинските мазнини и алкохола от трапезата. Могат да се използват антиоксидантни витамини. Те влияят благоприятно върху сърдечния мускул. Повишеното кръвно налягане трябва да се контролира цял живот и да се поддържа с определените от кардиолога лекарства и режим на живот. Важното за жените в менопауза е да знаят, че правилното използване на заместителни хормони, определени от специалист гинеколог, намалява риска от инфаркт. Ежегодният контрол на рисковите фактори и постоянният контакт със семейният лекар и кардиолога със сигурност са необходими за намаляване на възможностите за това заболяване.

Съвременното лечение на исхемична болест на сърцето включва и употребата на витамини. Много научни изследвания доказаха, че те са ефективни преди всичко след установяване и лечение на заболяването. Например витамините от групата В подобряват резултатите след лечение на коронарната болест (стентиране, байпас идр.), като намаляват обичайните инциденти след тези видове интервенции. Над 500 пациенти са изследвани по време на шестмесечна терапия с фолиева киселина, витамини В12 и В6 и се установило, че в плазмата се намалило количеството на хомоцистеина, който е показател за риска от исхемична болест на сърцето. Положителен е резултатът от комбинацията между витамин А, С и Е при болни с прекаран сърдечен инфаркт. Установено е, че след 28 дни лечение размерът на инфаркта се намалява.

За съжаление профилактичното приемане на витамини не показва данни за предпазване от сърдечен инфаркт. Голямо изследване за употреба на витамин Е при високо рискови за инфаркт, инсулт или смърт пациенти беше проведено в САЩ. Честотата на инцидентите е същата, както и при нелекувани с витамин Е. Единственото успокоение е че са намалели нефаталните инфаркти.

Най-ефективна по отношение на коронарната болест се явява комбинацията между диета, витамини и минерали. Особено заинтересовани от нея са хората с установено заболяване. Задача на кардиолозите и диетолозите е да определят най-походящата система за индивидуално състояние на пациентите.