След цял ден на крак може да забележите, че глезените ви са се подули. Отокът може да е обхванал и цялото стъпало.

Това е едем и е нещо нормално. Неприятно е и е неудобно, особено ако отеклите крака бият на очи. Но може и да е опасно като симптом за тежък здравословен проблем. Например лимфем (запушен лимфен канал), стеснени вени, тробми и съсиреци, болно сърце, болни бъбреци или болен черен дроб.

Едемът се причинява от задържане на течности в телесните тъкани. Най-често се появява по крайниците, предимно долните. Отеклият крайник се познава по това, че след като няколко секунди притискате с пръст мястото, после кожата остава вдлъбната. Най-често обаче човек забелязва, че краката му са отекли, когато усети, че обувките му са започнали да го стягат.

Един от най-бързите начини за справяне с подпухналите крака е следният:

1. Изуйте обувките си.

2. Легнете по гръб (сядането не помага, защото стеснява кръвоносните съдове в кръста и коленете).

3. Сложете лед на отеклото място. Студеният компрес с лед свива кръвоносните съдове и връща кръвта обратно към сърцето. Компресът обаче не бива да се държи повече от 10-20 минути.

4. Обуйте стягащ чорап. Ако нямате, може да навиете и кърпа стегнато около ходилото и глезена.

5. Вдигнете крака, лежейки. Докато лежите по гръб, повдигнете краката си на възглавница или на стол, така че подутите ходила да са по-високо от нивото на сърцето. Това ще върне кръвта от тях към торса.

Друг начин за справяне с отекли крака е масажът. Щом ги усетите подути, започнете леко да ги масажирате с пръсти и длани. Това помага натрупалите се течности там да се оттекат и ще засили кръвообращението в подутите тъкани.

Как се избягва подуването

Организмът на човека се стреми да поддържа извън клетъчните стени такава концентрация на сол във водата, каквато е тя в морската вода. Когато ядете твърде много солени храни, в тялото влиза много натрий и то задържа повече вода, за да може да го разтвори до същата концентрация. Тъкмо заради тази вода крайниците отичат. Това няма да става, ако намалите приема на сол.

Същият ефект на задържане на натрий и на вода в тялото се получава и при консумация на прекалено много захар. Тя принуждава организма да синтезира извънредно високи дози инсулин. Това с течение на времето води до високо кръвно, диабет и сърдечна недостатъчност.

Има случаи на едем заради обезводняване на тялото. Когато човек забрави да пие вода, то праща наличните си запаси вода към клетките и се стига до отичане на тъкани. В най-тежкия случай отичат мозъчните клетки и се стига до необратими мозъчни увреждания. Ето защо тялото трябва да се хидратира постоянно. Това ще рече да се пият по 7-10 чаши вода на ден.

Ако по цял ден стоите прави или седите зад бюро, правете упражнения за раздвижване на краката. Клякайте, свивайте глезените, стъпвайте на пръсти. Така се подобрява кръвообращението в крайниците и се раздвижва лимфата. Няма да се стига и до мускулни спазми, които често съпровождат отичането на краката. Седейки, не кръстосвайте крака.

Помага и яденето на храни, които са природни диуретици и съдействат на тялото да се освободи от излишните течности. Това са аспарагус, магданоз, грозде, зелен фасул, ананас, тиква, лук, чесън, праз и листни зеленчуци.