Заразен с коронавирус чака 9 дни преди да бъде хоспитализиран, въпреки че състоянието му налагало да е под лекарско наблюдение. Людмил Авджиев е на 71 години и въпреки че е изключително енергичен, вирусът го поваля на легло. Преди дни състоянието му се влошава, а сатурацията му пада до 80. Принуден е обаче да поведе битка с COVID-19 от вкъщи, съобщи Нова телевизия. 

„Сам се оправям. Аз не разбирам от лекарства, дъщеря ми казва какво да пия. Оказа се, че трябва да мина на венозно лечение”, разказа мъжът.

Дъщеря му – Ралица, опитвала многократно да намери болница, но без успех.

„Беше ад. Спеше по 22 часа. Не можеше да става, да се движи”, разказа жената.

В понеделник, след поредното позвъняване на Спешна помощ, пристигнал екип от медици, а баща й бил откаран в болница, но до хоспитализация отново не се стигнало.

„Направиха изследвания, рентген. Изчакахме два часа да станат готови резултатите. След което дойдоха и казаха, че няма да го приемат. Резултатите са много лоши, но няма места и не зависи от тях“, обясни Ралица.

Притеснена от състоянието на баща си прави нов опит да се свърже със спешните медици. Този път в наше присъствие. Казват й, че линейка може да пристигне най-рано след 4 часа. За изненада на Ралица медиците идват само час след обаждането. На терен е изпратен доктор Мохамед Алибрахим. Първата му задача е да премери сатурацията на Людмил.

„Сега е 88, но няма остра дихателна недостатъчност“, обяснява специалистът.

Обясниха кога ще се въведе локдаун в България

За да се подобри сатурацията, се налага да му се постави инжекция. След прегледа заключението на спешния медик е категорично:

„Пригответе нещата, отиваме в болница. Ще се обадя на шефката на смяна. Трябва да му намерим място”, заяви медикът.

Доктор Алибрахим установява и друго – един от важните за лечението на Людмил медикаменти, досега не бил прилаган. За спешните медици остава най-сложната задача – да бъдат открити болница и легло за Людмил. Преди това обаче е нужно състоянието на мъжа да се стабилизира в линейката.

След първите глътки въздух, чакани дълго от Людмил, доктор Алибрахим продължава консултации по телефона къде да бъде настанен пациентът. В крайна сметка късметът на Людмил се усмихва и той е приет във ВМА. Въпреки това, според доктор Алибрахим, мъжът е трябвало да постъпи в лечебно заведение много по-рано.

От Спешна помощ заявиха за NOVA, че в момента има недостиг на интензивни легла за тежки случи на коронавирус. Легла за пациенти, които се нуждаят от лекарско наблюдение, обаче има. И добавиха, че спешните медици работят без почивка, за да помогнат на всеки в нужда. Но призоваха хората да търсят помощ на спешния телефон, само ако заболяването протича тежко, защото линейката, която ги обслужи, може да спаси нечий живот на друго място.