Да се тренира главата да издържа на удари, е невъзможно. Дори всеки ден да я блъскате в стена и да чупите тухли с нея, няма да закалите черепа си. Ето защо демонстрациите на твърдоглавие на трениращите източни бойни изкуства са подвеждащи и опасни.

Всеки удар по главата може да бъде фатален. Но смъртта може да настъпи дни, месеци и дори години след травмата. Медицинската статистика определя 70% от мозъчните сътресения след удар като сравнително леки. Те отшумяват без последици. В останалите случаи в различна степен има поражения на мозъка, дори да няма външни следи от удара. Вероятността от инвалидност или смърт има при 12-30% от силните сътресения. При дифузно асконалното увреждане например наглед с пострадалия всичко е наред, но всъщност той е в много тежко състояние. Увредени са връзките между горните и долните мозъчни центрове, тъй като стволът е понесъл камшичен удар (подобен на удар по пънчето на гъба).

След удара е възможно да се образуват кисти върху мозъчната обвивка и да се развият тумори. Друга последица е хидроенцефалитът - в мозъчната обвивка се събира течност. При най-тежките случаи се образува съсирек (хематом) и може да настъпи инсулт.

Симптомите на мозъчното сътресение са много силно главоболие (сякаш главата ще се пръсне), сълзене и дразнене на очите от светлина, повик за повръщане, който не е свързан с прием на храна. Веднага се вика лекар,

- ако настъпи затормозяване на съзнанието,

- ако човекът не чува и е вял и апатичен,

- ако има парализа или нарушена чувствителност,

- ако не може да докосне с брадичка гърдите си,

- ако в легнало положение вдигне крака и не може да изправи коленете (те остават полусгънати).