Поглеждате се в огледалото и ви се чини, че сте се смалили. Не, очите не ви лъжат. Учени от Гьотеборг, следили с десетилетия ръста на хиляди, казват, че с времето човек става по-нисък, особено жените.

От 30-годишна възраст ръстът на много от тях  спада с 1,5 см за 10 г. и това се отразява сериозно върху здравето. За онези, които със стареенето забележимо се свиват, вероятността да умрат от сърце е два пъти по-голяма, констатира изследването.

Какво е научното обяснение на този синдром?

Най-сериозната причина се крие в гръбначния стълб, съставен от 24 прешлена и междупрешленни дискове с два компонента – пулпозно ядро и фиброзен пръстен. Ядрото е с гелообразна структура, която съдържа основно вода, а фиброзният пръстен е от съединителнотъкънни влакна.

С годините дисковете, изпълняващи при движение ролята на амортисьор, се износват и втвърдяват, защото гелообразната вътрешна част се смачква и дехидратира, обяснява физиотерапевтката Нел Мийд пред в. “Дейли мейл”. Тогава

гръбначният стълб

се опира повече на

твърдата външна

част от прешлените

(анулус фиброзус), която не е пригодена да носи тежест. Това притиска и скъсява гръбначния стълб. Специалистите обясняват, че този процес започва от 30 години – възрастта, на която нашите древни предци обикновено са умирали. Той засяга повече жените, които се движат по-малко и векове наред са изпълнявали по-статични дейности.

И хрущялът, който омекотява връзките в краката, също се изтърква и така ръстът намалява.

Проблемът с дехидратацията не се решава просто с пиене на повече вода. Ключови са физическите упражнения.

“Свиването и разтягането на прешлените с движения като йогистката поза “гледащо надолу куче” или допиране на ръцете до пръстите на краката, а после опъване нагоре, стимулира прешлените да абсорбират вода като сюнгер, потопен във вода, казва Нел Мийд.

Гръбначните прешлени също отслабват с годините, свиват се и стават по-уязвими от фрактури. Положението се влошава от остеопороза – заболяване, при което плътността на костите намалява и те стават по-лесно чупливи.

Този синдром е

по-разпространен

при жените

заради намаляващите нива на женския хормон естроген по време на менопаузата. “Остеопорозата предразполага към счупвания, включително компресионни фрактури – малки пукнатини, причинени от компресия на прешлените. Те са често явление при жените в менопауза или при болните от анорексия, на които липсва калций за здрави кости.

В менопаузата, както и при мъжете над 60 години

скелетът губи плътност

и костите губят обем

– обяснява физиотерапевтът Чонсу Лий. – Тялото ни се свива с около сантиметър и половина на 10 години от пика на височината, достигнат около 30-те”, добавя той.

Консумацията на храна, богата на калций и витамин D като зеленолистни зеленчуци - спанак, лапад, коприва, листа от цвекло и др., предпазват от остеопороза наред с физическите упражнения с тежести.

Оправете стойката

Прекарвайки години пред телевизора, седим в лоша поза, което отнема ценни милиметри от ръста ни. “Когато седиш, гърбът ти е притиснат между главата и седалището. Мускулите се напрягат, за да поддържат естествените извивки на гръбнака при врата и гърба. С времето пренатоварените мускули се схващат и влошават неправилната стойка”, казва Чонсу Лий.

“При гърдите и шията те отслабват, когато тялото се адаптира към обичайното отпуснато положение на седене, а тези на гърба се удължават и така постепенно се изгърбвате напред”, добавя Нел Мийд.

За да коригирате

прегърбването, тя

препоръчва поза

“морска звезда”

– лежане по гръб с опънати настрани ръце и крака и подложена от врата надолу навита на руло хавлиена кърпа. Колегата ѝ Лий съветва да се практикуват йога, плуване и джогинг.

Мускулите не са главен фактор за загубата на височина, но укрепването им може да помогне срещу прегърбването. След 30 години губим 3 до 8 на сто от мускулната маса за десетилетие. “Мускулите около раменете и ханша са идеално балансирани, за да поддържат естествените гръбначни извивки”, казва Чонсу. За да се поддържа този баланс, мускулите на краката също са много важни. Подколянното сухожилие и четириглавият бедрен мускул трябва да бъдат силни, в противен случай ще се деформират извивките в долната част на гърба и ханша.

Основната мускулна група, която влияе върху стойката, е коремната.

“Дълбоките коремни

мускули осигуряват

стабилност на долната

част на гърба

към кръста. Ако те са слаби, тазът се накланя напред и започвате да се навеждате и изгърбвате. Това засяга жените в много по-голяма степен от мъжете главно защото след бременност коремните мускули на много от тях не се възстановяват, обяснява Нел. Тя препоръчва за укрепването им да се тренира пилатес минимум три пъти седмично.

И краката могат да повлияят на ръста, тъй като с възрастта мускулната им тъкан губи еластичност и арките на стъпалото се смъкват надолу. Този проблем се засили по време на ковид карантината, тъй като хората престанаха да шетат много насам-натам. Мускулите и костите на краката им отслабнаха. А ако сводът, който държи крака, не е достатъчно здрав, той спада и така ставате по-ниски.

Както природата, така и запазените от векове житейски роли поставят мъжете в по-изгодно положение.

Средният мъж има два

пъти по-голяма мощ на

горната част на тялото

от средната жена. Силният пол все още по-често се занимава с физическа работа и има по-голяма възможност да спортува на средна възраст от нежния. Жените и до днес са по-склонни да си седят у дома и да се грижат за деца.

Това подсилва хрущялите на мъжете, насърчава навлизането в тях на хранителни вещества и изтичането на отпадъчни продукти. Така мобилността им се запазва за по-дълго време. Без натоварванията на бременността и риска от остеопороза, свързан с менопаузата, те са по-малко заплашени от загуба на ръст. Въпреки това, все пак мнозина губят 5-6 см височина до 80-годишна възраст.