Учени от САЩ са открили способ за неутрализиране на тежките странични ефекти от химиотерапията, съобщи Асошиейтед прес.

Тя е основен метод при лечението на болните от рак и се прилага при почти всяка диагноза в онкологията. Но е крайно агресивен метод и не всички го издържат. Много пациенти умират не от самия тумор, а от препаратите, с които той е атакуван.
Химиотерапията е мъчителна, тъй като не действа избирателно само върху раковите клетки, а влияе системно на целия организъм. Тя причинява силен главобол, безсъние, косопад, умора, гадене, повръщане. След нея настъпват срив на имунната система, увреждания на черния дроб и отравяне на кръвта. Все още няма надежден начин за справяне със страничните ефекти от химиотерапията.
Новата идея на американските учени е да създадат филтър с пореста структура подобен на сюнгера, който да попива остатъчните молекули на агресивните препарати, след като те са изпълнили лечебната си мисия в тялото на болния.
Идеята е заимствана от петролната индустрия, която се използват уловители и поглъщатели за отделяне на ненужни примеси във въглеводородните горива. Новият филтър има мрежеста структура и е покрит с полимер, който влиза в реакция с медикаментите и така изсмуква натрупалите се в организма токсични вещества.
Филтърът се произвежда на триизмерен принтер според индивидуалните параметри на пациента и се имплантира във вена близо до туморното образувание преди началото на курса химиотерапия. След края му той се изважда.
При опити с животни е установено, че филтърът улавя и попива над 60% от препаратите след постигане на терапевтичния ефект от тях, но преди те да са попаднали в кръвообращението. Учените се надяват, че след като филтърът бъде изпробван и върху хора, той ще влезе бързо в клиничната практика. Тогава лекарите ще могат да назначават на всеки пациент нужните дози лекарства, без да се опасяват от страничните им ефекти.