Владимир Живков, синът на Тодор Живков, почина точно 40 г. след сестра си Людмила. Тя си отиде от този свят на 21 юли 1981 г.

Владимир е роден на 5 юни 1952 г. в София. През 1971 г. завършва 35-а гимназия с преподаване на руски език и след това - право в София. Войнишката си служба изкарва в Школата за запасни офицери в Плевен.

През 1980 г. започва работа като научен сътрудник в Института по науките за държавата и правата при БАН. През 1981 г. защитава дисертация на тема "Правна оценка на Нюрнбергския процес".

От малък Владимир не показва афинитет към ученето. Около него винаги има компания от приятели, с които се весели здраво. Понеже в ония години няма "жълти вестници" и държавата крие неприятностите си, за Владко се носеха какви ли не слухове. Такъв слух беше, че на някакъв купон е прекалил с поведението си и актьорът Георги Георгиев-Гец му удря шамар. След Гец си имал неприятности с овластения му баща.

Дълги години се носеха градски легенди, че Владко Живков има участие в убийството на красивата телевизионна говорителка Татяна Титянова. Тя бе намерена в подножието на жилищен блок, в който онази вечер се весели неговата компания. Случаят бе вплетен в в сериала "Порталът" на режисьора Илиян Джевелеков, излъчен по БНТ. После се оказа, че Владимир Живков и Титянова не са се познавали.

Владко се жени за много красивата плевенчанка Маруся Мирчевска. Кумува им Георги Йорданов, зам.-председател на Министерския съвет. Може би като подарък за сватбата излезе изключително луксозна стихосбирка, а някои от стиховете бяха с посвещение за В. или В.Ж. Първата сватба на Владимир Живков - с Маруся Мирчевска. Кумува министърът на културата Георги Йорданов със съпругата си. На снимката са още Тодор и Людмила Живкова и родителите на младоженката.

Първата сватба на Владимир Живков - с Маруся Мирчевска. Кумува министърът на културата Георги Йорданов със съпругата си. На снимката са още Тодор и Людмила Живкова и родителите на младоженката.

Ражда им се син, когото, естествено кръщават Тодор. Тодор Живков 2. Той от години живее в щата Калифорния и е световен играч на покер. Сменил е името си на Тед Морган Живков и е скъсал всички връзки с баща си. Поддържа контакти с майка си Маруся, която изкара още един несполучлив брак - с известен руски режисьор.

Втората съпруга на Владко се казва Валентина Станимирова. Двамата се женят през есента на 1989 г., малко преди свалянето на Тодор Живков от власт. Дъщерята им се казва Елизабет.

Смъртта на Людмила съсипва Тодор Живков, който й възлага надежди да го наследи начело на България. Той опитва да вкара постепено сина си в обществения и политическия живот. Най-напред Владимир става главен директор на Центъра "Знаме на мира" и член на бюрото на ЦК на ДКМС.

От 1982 г. до 1990 г. е начело на Международната фондация "Людмила Живкова". От май 1983 г. до юни 1989 г. е зам.-председател на Комитета за култура, управляван преди това от кака му. През 1986 г. става зам.-председател на Съвета за духовно развитие при Министерския съвет.

От 1986 г. до 1989 г. е член на ЦК на БКП. Депутат е в 8-ото и 9-ото Народно събрание и член на Комисията по духовно развитие .

След 1989 г. заживя със семейството си във вила в Бояна и през първите години се занимава с търговия.

Синът на Станко Тодоров (съратник на Живков, член на Политбюро на ЦК на БКП и председател на Народното събрание) - журналистът Калин Тодоров написа във фейсбук след първата публикация на "24 часа":

"Синът на Тодор Живков, Владимир е починал на 69 г. С Вовата бяхме съседи четвърт век. Той не беше плейбоят, за какъвто го мислеха всички. Беше мило и добро момче, най-самотният човек, когото съм познавал. Животът му тръгна накриво, заради прекомерните амбиции на родителите му, заради тежката сянка на баща му и сестра му. И златната клетка, пак си е клетка.

Почивай в мир."