1. Случвало ли ви се е да започнете да си представяте бъдещето си с даден човек едва след първата ви среща с него?

а) Не, обикновено ми трябва повече време, за да започна да правя бъдещи планове с човека до себе си.

б) Рядко, само ако преди това съм бил/а приятел/ка известно време с дадения човек и една среща ми е достатъчна, за да се уверя, че мнението ми за него/нея не е грешно.

в) Случвало ми се е още от първия поглед да започна да кроя в главата си планове за близка почивка или за скорошно излизане отново.

2. Случвало ли ви се е да прекарвате поне 30 мин, фантазирайки си как човекът, когото харесвате, изпада в беда и вие единствени може да му помогнете и да бъдете герой в очите му/ѝ?

а) Не, не изпитвам нужда да фантазирам подобни неща. Ако харесвам някого, предпочитам да се видя лично с него/нея.

б) Понякога си мисля, че би било хубаво човекът, когото харесвам, да ме вижда в образа на герой, но не бих отделил/а повече от 10 мин за подобни фантазии.

в) Да, когато харесвам някого, често не усещам как минава времето, докато си мисля как помагам на него/нея по какъвто и да било начин.

3. Пращате съобщение онлайн на човека, когото харесвате. Минават 20-30 мин и той/тя още не ви е отговорил. Как ще реагирате?

а) Никак, ще си помисля, че той/тя е зает/а в момента и няма как да ми пише. Ако следващите дни продължава да връща съобщения през голям интервал от време, ще схвана намека, че няма интерес от задълбочаване на отношенията ни.

б) Ще се зачудя какво му/ѝ отнема да пише обратно толкова много време. Ако това продължи, ще го/я попитам дали има някакъв проблем между нас.

в) Ще се почувствам леко отхвърлен/а. Ще проверя кога последно е бил/а на линия и ще му/ѝ се обадя по телефона, за да попитам с какво толкова се занимава в момента.

4. Срещате някого посредством общи познати, но не събирате смелост да го/я поканите на среща, въпреки че много ви допада. Какво ще направите?

а) Ще потърся от общите ни познати негови/нейни контакти в социалната мрежа, за да започна небрежен разговор там.

б) Ще направя всичко възможно да се сдобия с телефонния му/ѝ номер от общите ни познати.

в) Ще разпитам кои са любимите му/ѝ места, които посещава често. От време на време ще отивам там, за да се получи изненадваща романтична среща помежду ни, която сякаш е дело на съдбата.

5. Склонни ли сте да поставяте човека, с когото излизате на пиадестал, сякаш той/тя няма никакви негативни черти в характера и винаги е прав/а?

а) Не, нормално е в началото на една връзка да не забелязваш негативните черти на партньора, но не забравям, че всеки има такива и те ще се покажат с времето.

б) Понякога съм склонен/а да оправдавам някои от недостатъците на партньора си, особено когато той/тя е направил/а мил жест за мен.

в) Да, но това е нормално, когато харесваш някого. Тогава в очите ти няма как да не е съвършен и да не искаш да му/ѝ подражаваш, съгласявайки се с неговото/нейното мнение.

6. Когато започнете връзка с някого, случавало ли се е да има дни, в които мислите само за него/нея - как е минал денят му/ѝ, с кои хора е разговарял/а, какви са били нуждите му/ѝ и т.н.?

а) Не неглижирам изцяло себе си, когато започна нова връзка, за да отделям дни да мисля за половинката си. Разбира се, от време на време мисля за него/нея.

б) Отделял/а съм много време за подобни мисли, но не чак един ден. Всяка нова връзка започва с подобни емоции, които те карат да мислиш за любимия човек повече, отколкото може би е здравословно.

в) Да, мога да прекарам ден в мисли за половинката си. Случвало се е дори да звъня на мои близки, за да им ги разказвам.

7. Харесвате човек от приятелското ви обкръжение. С него/нея нямате романтични отношения, макар и вие да се стремите към такива. Изпитвате ли силна ревност, когато той/тя споделя с вас за хората, с които излиза на среща?

а) Изпитвам леко неприятно чувство, което не бих определил/а като силна ревност. След като нямаме връзка, едва ли имам право да изпитвам подобна емоция.

б) В повечето случаи определно ще изпитам ревност, но в никакъв случай няма да го покажа по какъвто и да било начин.

в) Да, ще изпитам повече от силна ревност, възможно е дори да почувствам емоционална болка. Това винаги проличава или в начина ми на поведение, или в избора ми на думи.

8. Половинката ви, с която излизате от известно време, ви казва, че иска малко време за себе си, и ви моли да си дадете пространство един от друг. Как ще реагирате?

а) Ще се почувствам леко разочарован/а, но ще се опитам да погледна от положителната страна на нещата. Това дава и на мен време, за да помисля какво ми дава тази връзка и има ли тя наистина бъдеще.

б) Ще се почувствам зле, може би за 1-2 дни ще се заседя у дома, за да мога да излекувам раните си на спокойствие. Няма да ми е до разговор с приятели.

в) Възможно е да изпадна в лека депресия, да прескачам лесно от една емоция в друга, да се почувствам отхвърлен/а или игнориран/а от света.

9. Търсите ли скрито послание в действията и думите на човека, когото харесвате, което според вас е знак, че сте създадени един за друг?

а) Не, такива знаци са явни, а не се търсят в скрити послания.

б) Понякога, ако искам да затвърдя усещането, че някой е перфектен за мен.

в) Да, винаги търся, защото човек разкрива черти за себе си, без да иска.

РЕЗУЛТАТИ

Най-много отговори “а”

Много трудно любовта ви може да се превърне в мания. Причината е, че сте здраво стъпили на земята и не очаквате романтичният ви живот да прилича на сюжет от холивудски филм. Познавате човешката природа добре и не идеализирате излишно човека, когото харесвате. Не сте склонни да фантазирате за ситуации, които вероятно никога няма да се случат. Предпочитате да действате, съобразявайки се с реалността, която ви заобикаля. Не си позволявате да сте силно зависими от партньора си.

Най-много отговори “б”

Вие бихте могли да превърнете любовта си в мания, макар че засега едва ли сте изпадали в такава ситуация. Понякога у вас се зараждат прекалено силни чувства спрямо някого, когото познавате прекалено бегло. Затова сте склонни да си затваряте очите за недостатъците му, да търсите скрити послания в думите му и да намирате знаци от съдбата, че сте родени един за друг. Усетите ли, че попадате в такава ситуация, се опитайте да забавите темпото и да помислите за себе си.

Най-много отговори “в”

При вас любовта често се превръща в мания, защото вие не гледате на нея реално, а се опитвате да я превърнете в сюжет от романтична комедия. Често фантазирате какво може да се случи между вас и партньора ви в бъдеще. Трябва да му/ѝ бъдете нужни, затова угаждате на всичките му/ѝ прищевки, колкото и абсурдни да са те. Поставяте половинката си на незаслужен пиедестал. Опитайте се да свалите розовите очила и да живеете в настоящето, а не в свой измислен свят.

Трите фази на връзката

1. Лимеренция

Лимеренцията е термин, въведен от Дороти Тенов през 1979 г. С него описва началния етап на любовта, който се характеризира с изчервяване, сърцебиене, натрапчиво мислене за партньора, сексуално вълнение, фантазиране и т.н. Причина за тях често са хормоните, които се отделят в човешкото тяло като оцитоцин, допамин и др. Вследствие на тях хората са склонни да игнорират недостатъците на половинката си, с които обаче неизбежно ще се сблъскат по-нататък.

2. Изграждане на доверие

Във втората фаза на връзката идеалните представи за любовта от фазата на лимеренция ще бъдат прекъсвани от моменти на разочарование, раздразнение, тъга или яростен конфликт. Обърнете внимание на начина, по който спорите. Ако половинката ви започва да изброява все негативни неща от живота си с вас, вероятно няма да стигнете до третия етап във връзката си. Запомнете, че трябва да изслушвате болките на партньора си, да се опитвате да го разберете и да изпитвате емпатия.

3. Безрезервна лоялност

В третата фаза на любовта се изгражда лоялност у партньорите. Най-важно за нея е чувството за справедливост и равнопоставеност във връзката. Ако ги няма, ще липсва и доверието, което ще доведе до асиметрия на властта в двойката.