На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид Брежнев. Причина за смъртта му е внезапно спиране на сърцето.

Първи от съветската върхушка при още топлото тяло на покойника в държавната вила “Заречие 6” отива Юрий Андропов, тогавашен шеф на всемогъщия КГБ. Дни по-късно именно Андропов печели битката за наследството на Брежнев и заема постовете му начело на КПСС и на съветската държава.

Съобщение за смъртта на Брежнев, управлявал СССР в продължение на 18 години (т.нар. епоха на застоя), е пуснато чак на следващия ден. Но в Москва хората усещат, че става нещо извънредно. Те виждат, че вечерта на Червения площад се струпват твърде много черни лимузини, возещи върхушката на спешно заседание в Кремъл. Телевизията излъчва филм вместо обявения концерт по случай Деня на милиционера. По радиото няма програма, а цял ден звучи тъжна симфонична музика, най-вече Скрябин, Чайковски и Рахманинов.

Със здравословното състояние на Брежнев се спекулира много още през 70-те години. На Запад е известно, че той е много зле. През 1976 г. при визитата на Брежнев в Париж френски медици са снабдени с негова биологична проба, която тайните служби извличат от тоалетната в президентския му апартамент. По тая проба е определена и диагнозата му.

Още същата година Брежнев изпада в клинична смърт, но е спасен от съветските лекари. След този инцидент той е с разстроена координация на движенията и говори доста трудно.

Брежнев и българският му аналог Тодор Живков са в много топли отношения. Благодарение на тази близост към България потичат реки от съветски суровини и петрол и тя бързо се развива. През 1977 г. в София Живков се хвали пред Франсоа Митеран, че “СССР е колония на България”. Но 11 г. по-късно в периода на съветската гласност той дава интервю, в което казва за болния от 1975 г. Брежнев: “Как е възможно толкова години начело на партията и държавата да бъде държан един физически и политически труп.” Ето с какво още бе запомнен “скъпият Леонид Илич”, чийто бюст в София постоя само 2-3 години и бе махнат.

1. Образование

Брежнев е роден на 19 декември 1906 г. в село Каменское в Украйна. По образование е землемер.

2. Вежди

Има много пищни и гъсти вежди, които са обект на много вицове.

3. Дикция

След преживяна клинична смърт през 1976 г. говори завалено.

4. Жест

На манифестации приветства масите с бавно помахване наляво-надясно с ръка с отворена длан.

5. Чувство за хумор

Умее да разведрява по време на преговори с шега или добре разказан анекдот. Има и чувство за самоирония.

6. Суета

Отделя преголямо внимание на вида си. Има личен шивач на костюми и винаги е елегантен.

7. Вратовръзка

Носи я на ластик, за да не му стяга шията.

8. Целувка

Залепил е целувки на много държавни глави. Отначало ги целува по едната буза, после по другата, а накрая и по устните. Този маниер на целуване добива прякора “троен Брежнев”.

9. Запалянко

Привърженик е на ЦСКА (Москва), но по-често ходи не на футболни, а на хокейни мачове.

10. Хоби

Обича да играе на домино.

11. Шапка

Въвежда сред номенклатурата модата на ушанките тип “Москвичка”.

12. Лов

Страстен ловец, Брежнев обича да отстрелва глигани и мечки. Стрелял е и по диви патици.

13. Награди

Обожавал е да го награждават. Единствен е в историята на СССР като носител на 5 златни звезди “Герой на социалистическия труд” и на 4 звезди “Герой на Съветския съюз”. Получил е общо над 100 съветски и чуждестранни награди. Тодор Живков го прави 3 пъти “Герой на НРБ”.

14. Акцент

Заради украинския си произход говори като хохол - маниер, имитиран у нас от някогашния премиер Гриша Филипов.

15. Ветеран

През войната е политкомисар, занимаващ се с евакуацията на заводи, и стига чин генерал-майор. През 1976 г. му е присвоено звание маршал.

16. Спортен меценат

Благодарение на неговите усилия Москва става домакин на лятната олимпиада през 1980 г.

17. Вредни навици

Страстен пушач. Но има специална табакера с автоматична ключалка. Извадиш ли цигара, тя ти “разрешава” следващата чак след 45 минути.

18. Любими питиета

Обича безалкохолното “Колоколчик”, а иначе - водка “Зубровка”.

19. Любими ястия

Борш и студени котлети

20. Слънцезащитни очила

Той е първият съветски вожд, който ги носи.

21. Автопарк

Обожава автомобилите и световните лидери често му подаряват леки коли. В гаража му има 68 разкошни лимузини.

22. Шофьор

През 1973 г. президентът на САЩ Ричард Никсън му подарява новичък “Линкълн Континентал”. Брежнев е много зарадван и предлага на госта да го повози. Тръгват и Брежнев кара много бързо, като взема завоите рязко. Никсън хвали уменията му като шофьор, но никога вече не сяда в една кола с него.

23. Любим филм

“17 мига от пролетта”. Решава да награди героя Исаев, защото го мисли за реален човек. Като научава, че е събирателен образ на разузнавач, нарежда да връчат звезда “Герой на социалистическия труд” на актьора в главната роля Вячеслав Тихонов.

24. Сантименталност

Брежнев никога не се смущава от това, че се разплаква от някой филм или от песен.

25. Писател

Автор е на мемоарната трилогия “Малката земя”, “Възраждане” и “Целина”. За нея получава Ленинска премия и хонорар от 180 000 рубли.

26. Новогодишни обръщения

Пръв се сеща да поздравява населението със слово по телевизията по случай Нова година.