26°C   София
 

Още като дете Винсент ван Гог сериозно тревожел родителите си. Бил своенравен, а според гувернантката бил най-трудното дете от цялото многолюдно семейство - Винсент имал двама братя и три сестри. Извън дома обаче ставал друг човек. Щом излезел, буйният му нрав сякаш се изпарявал и момчето било благо и кротко.

След като завършва гимназия и работи известно време в търговската кантора на чичо си, Ван Гог заминава за Франция, където се посвещава на живописта. Освен по рисуването обаче младият художник се увлича и по жените и абсента. Той пие и пуши много и е постоянен посетител в бардаците. В един момент даже прибира една от уличните жени в жилището си. Резултат на тези разгулни връзки са гонореята и сифилисът.

Едната болест лекували с промивки в половата област и с поставяне на катетри за урината. Това не помагало, но поне не нанасяло вреда. Докато терапията на сифилиса била доста опасна. През XIX в. “френската болест” лекували с живачни бани. От отровните изпарения на живака пациентите се превръщали в развалини, а повече от половината умирали.

Има версия, поддържана от съвременни медици, че сифилисът е увредил мозъка на художника. Тъкмо във френския период от живота си Ван Гог все по-често изпада в пристъпи на безумие, съпроводени с болки в гръдния кош. Винсент се опитва да се избави от тях с настойка от червен напръстник и най-вече с много абсент.

Смята се, че именно съчетаването на двете питиета е повлияло на цветовата гама в картините на художника. Любовта на Ван Гог към жълтия цвят се обяснява с това, че и абсентът, и напръстникът променят цветовите възприятия и болният вижда света в жълти тонове.

Наливането с абсент все повече влошавало душевното здраве на Ван Гог. Пристъпите на лудост ставали все по-чести. При един от тях той се нахвърля с отворен бръснач на художника Пол Гоген, най-добрия му приятел. Гоген остава невредим, но Винсент все пак пуска бръснача в действие и си отрязва парче от ухото. Поставя го в плик и го занася в публичния дом, където го показва на обитателките.

Съдържателката на бардака вика полиция и обезумелият посетител е въдворен в лечебница за душевноболни. При задържането му той вече е почти в несвяст заради кръвозагубата. Смята се, че Ван Гог е могъл толкова дълго да блуждае с отрязано ухо, защото е бил с атрофирали нервни окончания на ушите заради сифилиса и не е изпитвал болка.

В клиниката сменят диагнозата на Ван Гог - решават, че има особена форма на епилепсия, съпровождана с психическо разстройство, и му предписват топли бани. За днешните медици обаче е безспорно, че художникът е страдал от шизофрения, тъй като не е имал припадъци с гърчове, така характерни за епилепсията.

Именно шизофренията вкарва Ван Гог в гроба. През 1890 г. той завършва знаменитата си картина “Врани над житно поле” и след седмица излиза на разходка. На нея се прострелва в гърдите с пистолет, купен за отпъждане на птици. Куршумът не засяга сърцето, но Винсент ван Гог умира от загуба на кръв 29 часа след изстрела. Художникът е бил само на 37 години.

Днес шизофренията се лекува с антипсихотични средства. Те снижават честотата на рецидивите й до 10%.Винсент
07/27/2021 12:06:09

Мисля, че вместо "гръмва", можехте на напишете "самоубива". Стига с този уличен език.

Непознат
07/27/2021 13:54:03

Лудите са талантливи, безпорен факт, но живеят кратко. Лудостта отключва всичко, но и убива. Точно така - шизафренията вкарва Ван Гог в гроба.

Защо
07/27/2021 16:09:24

Славчо не последва примера му? Обицата от ухото му може за подари на музея на популизма-

Редакторът
07/28/2021 00:01:18

Винсент, замислете се! Ако "гръмва" е улична дума, тогава пък "самоубива" е кабинетна. Друг читател би могъл да възрази именно срещу бюрократизирания език. А сега, Винсент, замислете се пак! "Гръмва" е по-точна дума, защото указва конкретия начин на самоубийството (с изстрел). А предложената от Вас "самоубива" е обща дума за всички начини. Тя също е вярна, но е по-малко точна за случая. Правите разлика, нали?

Дидо
08/01/2021 10:47:48

Видях оригинали на Гог в няколко музея в Европа. За времето си са ненадминати.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...