36°C   София
 

Майката на Дарвин умира, когато той е едва 8-годишен, така че почти не я помни. След смъртта й баща му го праща в колеж, където Чарлз по собствените му признания не проявява никакви способности.

След завършването Дарвин се записва да следва медицина в Единбургския университет. Лекциите обаче са му скучни, а практиката му се вижда жестока и той зарязва следването. В този период го посещава чичо му и между другото споменава за свой познат капитан на кораб. Онзи търсел млад естествоизпитател, с когото да си поделят каютата при дълго плаване край бреговете на Огнена земя.

Така започва 5-годишното плаване на Дарвин в Южна Америка на кораба “Бигъл”. По време на това пътешествие той така се увлича по биологията, че започва да размишлява за процеса на еволюцията и за произхода на видовете. Така започват сериозните му научни занимания.

След завръщането в Англия Дарвин се записва за член на географски дружества, на клубове на биолози и геолози и потъва в науката. Тогава обаче и здравето му започва да се влошава.

Страда от главоболие, сърцебиене и задух. По тялото му периодично избива обрив. Мъчат го и стомашни разстройства. Лекарите така и не съумяват да поставят диагноза - предписват му ту пътувания по море, ту диета и успокоителни. Самият Дарвин се отнасял крайно сериозно към здравето си. В очите на близките и приятелите му той е бил отявлен хипохондрик. С времето страхът за здравето му станал толкова силен, че към края на живота си той отказвал да излезе от вкъщи без жена си.

Дарвин цял живот си води медицински дневник, в който два пъти на ден прилежно описва състоянието си. В него обаче неизменно пише, че се чувства зле - ту повече, ту по-малко. “Записва пристъпите на меланхолия, а също моментите, когато се буди нощем. Записва колко пъти са го болели зъбите и гърлото, кога е настивал, как се обрива и по тялото му излизат пъпки. В дневника пише и колко пъти го обзема тъга, как започва депресията му и че трепери”, пише биографът на Дарвин Ървин Стоун.

Днес се смята, че всички описани симптоми са на Болестта на Шагас (американска трипанозома). Тя се причинява от паразит, който се пренася от вид дървеници, обитаващи Южна Америка. Дарвин се е заразил с паразита по време на плаването с “Бигъл”. В острия стадий на болестта има треска и силен обрив, а в хроничния поражения понасят сърцето, стомахът и червата, както и нервната система.

Въпреки болестта обаче и склонността му към депресия Дарвин изкарва доста дълго. Умира от сърдечен удар на 73 години.

Днес Болестта на Шагас се лекува успешно с препарати срещу паразити, като в началните й стадии ефективността на лечението е почти 100%. В хроничната й форма обаче ефективността спада и невинаги се постига пълно изчистване от паразита.дарвин е имал ковид!
07/19/2021 14:57:31

Какви паразити бе, некадърници. Човека си е имал ранна форма на ковид, а основния симптом на ковида е ясен - хипохондрия! Сега остава да разберем дали е страдал от щама Делта, или пък е бил носител на неизвестна и много страшна мутация

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Прощалното писмо на Чудомир е до Тодор Живков

Преди повече от половин век слага край на живота си Чудомир, най-смешният български писател. Той...

Ван Гог си реже ухото и накрая се гръмва

Още като дете Винсент ван Гог сериозно тревожел родителите си. Бил своенравен, а според...

Няма ген на дълголетието

Само 1 от 10 столетници може да предаде на своите потомци шанса и те да изкарат до 100 години,...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...