26°C   София
 

В семейството на Чехов от охтика умират четирима, сред които брат му и леля му, с която живеят заедно.

Писателят за пръв път вижда кръв в носната кърпа през 1884 г., когато е едва на 24 години. Споделя го в писмо до своя издател Никита Лейкин. По това време Чехов е вече известен писател, но работи и като участъков лекар. Би следвало да смени климата с по-топъл, а също да потърси консултация със свой колега. Чехов обаче не прави нито едното, нито другото. За пръв път стига до лекар чак след 13 години, и то против волята си. От гърлото му руква кръв по време на банкет в ресторант и е настанен насила в болница.

Съдбоносно за скоротечното развитие на болестта се оказва пътуването на Чехов до остров Сахалин през 1890 г. По онова време влакът само в едната посока е пътувал над 80 дни. Освен това Чехов редовно е ходел от Ялта в Москва при издателя си.

Медицината по това време вече е имала известен опит с туберкулозата. Знаело се е, че е заразна, че се предава по въздушно-капков път и че бацилът й не понася слънчева свелина и топъл климат. Лекарите са правели и кръвни изследвания, като са умеели да броят червените кръвни клетки (еритроцитите) и да изолират бацила на Кох в храчки.

А Чехов учи медицина при видния професор Алексей Остроумов, който е практикувал нов метод на лечение с изкуствен пневмоторакс (вкарване на въздух в плеврата). Този метод давал добри резултати и е абсолютно неясно защо не е приложен от учениците на Остроумов, които са лекували Чехов.

Понеже болният силно се поти, му назначавали атропин, който намалява секрецията на жлезите, включително и потните. Ако болката при кашлица се усили, предписвали кодеин и морфин. Тогава тези вещества не са били смятани за наркотици и са ги предписвали на всички, даже на деца. При пристъп давали на болния да смуче лед и го карали да лежи.

И други неща от болестта на Чехов са загадка. Неясно е защо толкова дълго е отказвал лечение и дори преглед, след като е бил добър лекар. Биографите на Чехов сочат като причина извънредната деликатност и скромност на писателя. По спомени на негови съвременници той се е смятал за много здрав и силен. И наистина, бил е доста висок (187 см), а руменината по лицето му се е смятала за признак на добро здраве. Днес Чехов е познат като силно измършавял човек от портрети, рисувани след обострянето на болестта му.

Смъртта го застига в един хотел в курорта Баденвайлер в Шварцвалд през 1904 г. Драматургът умира от кръвоизлив в мозъка, което е установено чак тази година. Английски учени изследват риза с петно от кръв, с която Чехов е бил облечен при смъртта си. По нея са открити белтъчни следи от туберкулозния бацил, но и съсирващ кръвта белтък. Той е образувал тромби, довели до запушване на кръвоносен съд в мозъка на писателя.

Дори и днес никоя страна в света не може да се похвали, че е победила туберкулозата. Но сега тя се лекува с няколко антибиотика наведнъж и със синтетични препарати. Лечението е дълго - поне 18 месеца. След като кръвните изследвания покажат, че бацилът на Кох е престанал да се дели, болният остава под наблюдение в тубдиспансер.Съвременни прозрения
07/31/2021 17:14:41

От ковид, разбира се. Но тогава науката не е била толкова съвременна и напреднала, затова погрешно помислили че е виновна добрата стара туберкулоза

....
08/01/2021 14:19:44

ne komentiram .niamam kakvo da dobavia . istinata vinagi izliza naiave.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...