От споделянето може бързо да се забогатее. Особено ако е на клипове в Ютюб по темите здраве, хранене и красота. По доходност те отстъпват само на игрите в Ютюб, става ясно от американско проучване.

То прави преглед на годишната доходност от публикации в социална мрежа според вида им. Дело е на хъба за медийни анализи DIYS.com и следи дейности и продукти от типа "направи си сам". В случая анализът се ограничава само до платформата YouTube.

Ютюб е втората най-използвана търсачка в света след Гугъл. Всеки ден в нея се гледат 1 милиард часа видео от съдържанието й. Една трета от подрастващите в света на възраст между 12 и 18 години са се запалили да стават влогъри. Така се наричат онези, които зареждат съдържание в YouTube и другите социални медии, а и печелят значителни суми от това.

Прогнозата на анализаторите е, че тази дейност ще стане дори още по-масова. И то до такава степен, че още в рамките на нашия живот ще се превърне в поминък номер едно за човечеството.

Проучването подрежда отделните браншове в Ютюб според тяхната доходност и я сравнява с годишните възнаграждения за работещите на съответните нива в същите сфери, но извън социалните мрежи.

Ето тази подредба по низходящ ред:

Геймърството е най-добре платеното поприще в Ютюб. Първата десятка от най-добре платените влогъри в него изкарва средно по 6 829 182 долара годишно на човек от игри.

На второ място, макар и с много голяма разлика, са влогърите за полезни храни. Първите 10 от тях изкарват средно по 651 628 долара. Макар и 10-кратно по-малка сума от геймърския приход, тя все пак е предостатъчна за охолен живот навсякъде по света. 

Следват на трето място най-влиятелните влогъри в Ютюб на тема красота и разкрасяване. Първите 10 от тях изкарват средно по 598 571 долара годишно.

След тях са инфлуенсърите в областите здраве и фитнес със среден доход от 165 065 долара годишно.

Може би е изненадващо за България, но за света доходността от това да си влогър в Ютюб в областта на автомобилите е най-ниска - едва 55 607 долара годишно за хората от първата десятка.