Лесотерапията сваля кръвното и пулса, укрепва имунитета, гони черните мисли

“Гората пленява сърцата не само с красота, но и с прекрасен въздух и мирис на стари дървета, който така удивително променя и възстановява уморения дух”, казва Робърт Луис Стивънсън.

Но нужно ли е да стигаме до автора на “Островът на съкровищата”, когато имаме Любен Каравелов, възкликнал още преди шотландеца:

“Хубава си, моя горо,

миришеш на младост”

И двамата не са разполагали с изследвания за целебните качества на гората - облягали са се на усета си. Но днес лесотерапията е наука и лечебна практика, прилагана успешно в урбанизирания ни свят.

Преди десетина години Eймъс Клифърд основава в САЩ Асоциация за природна и горска терапия като профилактика на заболяванията. Методът е известен като “горски бани” и доразвива практиката да се прегръщат дървета за обмен на енергия, разказва Би Би Си.

Целта е да възприемеш гората с петте си сетива, да забавиш хода на мислите и процесите в организма, да забравиш за обкръжаващата те електроника. В наръчник Клифърд пише: “Трябва само да намерите гора или залесен парк, да се разходите и заслушате в ромона на потока и песента на птиците, да вдъхнете свежия въздух и сменящите се аромати”.

Инструкторът по горски бани прави излети край Сан Франциско с групи по  6-15 души за 2-3 часа. Целта не е да навъртят километри, а да се отдадат на съзерцание, да се слеят с природата. Използването на технологии не се забранява, но не се и поощрява.

Клифърд им задава въпроси като “На какво мирише земята?”, “Каква е на пипане дървесната кора?”, “Чувате ли как шуми вятърът в клоните?” Така им помага да превключат, да презаредят нервната си система, да превърнат тялото си в механизъм за изцеление.

Днес се трупат доказателства, че престоят в гората оказва сериозно въздействие върху човешкия организъм. Той сваля кръвното налягане,  влива енергия, лекува депресия. Според изследване на Станфордския университет горските разходки понижават притока на кръв в участъка на главния мозък, където възникват черните мисли. Редовно разхождащите се сред зеленина имат по-висока концентрация и са значително по-малко податливи на меланхолия. 

Дърветата и другите растения са източник на биологически активни ароматни вещества - фитонциди, които убиват микроби. Те укрепват човешките “клетки убийци” – защитниците срещу болести.

Продължителните разходки в гората намаляват нивото на хормона на стреса кортизол, повишават бодростта и умствените умения, способстват да си подредиш мислите, казва д-р Цин Ли от Медицинския университет в Токио, председател на Японското дружество за горска медицина.

Горските бани са изобретение на японците и на техния език звучат като “синрин йоку”. Тази духовна практика се корени в древни шинтоистки  и будистки традиции.

През 1982 г. министерството на горите в Токио я предложи за масово приложение и днес тя e основен похват в профилактиката на болестите в страната. За изследвания в тази сфера правителството отдели 10 млн. долара, казва Цин Ли.

Научно е доказано според него, че “синрин йоку” укрепва имунната система, понижава сърдечния ритъм и кръвното, повдига самочувствието, създава цялостно чувство на благополучие. Това е особено необходимо на Япония, където над 90% от населението е струпано в градовете.

Според учения в гората нервната система на човека функционира   оптимално. “Ефектът е като от природна ароматерапия”, обяснява той.

Горското “къпане” е популярно по цял свят. В Южна Корея властите определиха 35 целебни гори и откриха два центъра за лесотерапия.

А в богатата на гори Скандинавия финландска работна група изследва ролята на гората в медицината и съдейства да има повече дървета край училища и офиси.

Множат се инструкторите по тази практика и в САЩ. Там в рамките на проекта Park Rx хората получават напътствия и препоръки да посещават паркове и гори. “Ние бързаме да предписваме лекарства или да пращаме болния при специалист, а всъщност проблемът до голяма степен се корени в начина на живот”, казва консултантът на проекта д-р Робърт Зар.

По данни на фонда Kleiner Perkins американецът прекарва 9,9 часа дневно втренчен в телевизора, смартфона и компютъра. За Китай, Филипините, Индонезия данните са още по-тревожни. По данни на ООН над половината човечество живее в градовете далеч от природата. Затова практики като горските бани все повече се насърчават и популяризират.

Лекарите в САЩ вече масово предписват разходки като средство за борба със зависимости от цифрови технологии, напрежение, депресия и изтощителни амбиции да успееш. Много фирми сключват договори с бази по лесотерапия и правят в гората съвещания и инструктажи -  разпускане, практикувано още преди време в “Епъл” от Стив Джобс.

Клифърд разказва, че няколко обучени от него консултанти работят с най-известните високотехнологични фирми в САЩ, включително “Гугъл” и “Фейсбук”. Ангажират го и много училища в Калифорния за терапия на учители в стрес.

В Англия, Австралия и Нова Зеландия са разработили система на “зелени рецепти”, с които пращат пациентите на горски бани.