Злоупотребата с бира може да навреди на сърцето

Супата е идеално ястие, когато температурата навън превишава 30 градуса. За уникалните свойства на тази течна храна, които я правят незаменима в жегите, разказва лекарят диетолог, кандидат на медицинските науки доктор Маргарита Арзуманян в интервю за руското радио “Спутник”.

В горещините значително се повишава потенето – така организмът, който се състои от 50-70% вода, поддържа топлинно равновесие. Но заедно с потта

от тялото

излизат не само

водата, а и

минералните соли, 

микроелементите,

азотосъдържащите вещества и витамините, пояснява д-р Арзуманян.

По нейно мнение набавянето на тези важни за човешкия организъм съставки става най-добре със супата. “Важно е в жегите хората да се снабдяват с оптимално количество пълноценни белтъци, водоразтворими витамини, минерални вещества и по-малко наситени мазнини. В този смисъл лесноусвоимите супи са добър избор”, казва специалистката.

Супата може да е и топла, и гореща. Отдавайте обаче предпочитание на

хладните супи от

спанак, лапад,

киселец, а

също гаспачо

и студен борш

Температурата на блюдото трябва да е стайна и да се избягват леденостудените варианти.  Студената супа гаспачо ще ви разхлади.

Студената супа гаспачо ще ви разхлади.

Как се променя нуждата на тялото от вода в над 30-градусова жега, разказва пред “Спутник” диетоложката Арина Скоромная. Всекидневната доза в нормални условия зависи от теглото на човека и от климатичните условия, в които живее, обяснява тя. Количеството се изчислява по специална формула.

“Средностатистически това са 30 милиграма вода на килограм тегло. Ако тежите например 60 кг, нормата е около 2,1 л вода на ден при нормална температура, казва Скоромная. Ако тежите 90-100 кг, това значи 3 литра дневно. По-големи количества не са нужни и затрудняват работата на бъбреците.

В горещините нуждата от живителната течност се повишава и жаждата ни напомня за това. Не бива обаче да се наливаме наведнъж. В такива случаи пийте вода по-често, но малки количества – около 100 грама наведнъж. Проблемът е, че големият обем не може да се усвои бързо от организма и допълнително натоварва бъбреците.

“В жегата ни се иска да пием повече и по-често. Такъв е случаят и при повишена физическа активност, например спорт. Тогава може да се пие повече вода, но не на големи порции. Слушайте тялото си – то ще ви покаже кога прекалявате”, съветва диетоложката.

Какво да пием в жегите? Специалистите не препоръчват сладките напитки, защото те не утоляват, а увеличават жаждата. Добре е в летния пек

да се откажем

от нектарите,

голямото

количество кафе

и газираното

Соковете са полезен вариант, но от свежи плодове. Особен ефект за утоляване на жаждата има доматеният сок.

Минeралната вода с полезните си елементи е задължителна в топлото, но не повече от 500 г дневно. От айряна няма вреда, но увеличава килограмите. Чаят също ефективно бори жаждата, добре е да е топъл. Чашка от него обикновено предизвиква по-активно потене.

Чистата вода

е най-добър

вариант

и ако трудно я поглъщате, може да я подправите с мента или лимон, но не и със захар.

Специалистите изключват алкохола от средствата за борба с жегата. Това се отнася дори за бирата, предупреждава д-р Дмитрий Кубарев в изданието “Лента”.

По думите му пивото и други алкохолни напитки извеждат от тялото течностите, а с тях и микроелементите, необходими за функционирането на важни органи.

“Злоупотребата с бира може да увреди сърцето. Получава се така, че вместо да се хидрaтираме, се обезводняваме. Най-добре е да заменим алкохолните течности с минерална и обикновена вода”, казва д-р Кубарев, който завежда отдела на Московския научно-практически център по наркология.