На 29 юни е починал Джон Лоутън, легендарният втори изпълнител на прочутия в България хит на групата "Юрая Хийп" July morning, съобщи бившият кмет на Каварна Цонко Цонев. Певецът умира на 74 г. след кратко боледуване, макар да се смяташе, че е преборил рака.

Лоутън стана популярен на стари години у нас заради своеобразния култ към песента и ритуалното посрещане на изгрева на морския бряг с нея всеки 1 юли. Цонев бе приятел с покойния и той беше чест гост в Каварна.

Оригинала на песента изпълнява Дейвид Байрън. Нейн композитор е Кен Хенсли, който свири в групата на клавири, на ритъм китара и държи бек вокала.  Записана е в най-успешния трети албум на "Юрая Хийп" от 1971 г. Look at yourself ("Погледни се"). Песента е със семпъл текст за любовен копнеж след тежка нощ. Тя става толкова популярна в Западна Германия, че озвучава много сватби вместо Менделсоновия "Сватбен марш".

Байрън се впиянчва и е уволнен от групата през 1976 г., въпреки че е най-знаменитият й член и най-харизматичният на концертните сцени, а има и много подражатели. С него смъртта надвисва на групата. Той умира от инфаркт и алкохолна цироза едва 38-годишен през 1985 г. Заменя го именно Джон Лоутън като главен вокал на "Юрая Хийп".

Само преди дни Цонев отново организира концерт на морето за 1 юли – т.нар. Джулай. „Джон Лоутън не успя да дойде, но спомените за минали години на тази дата с него остават“, каза Цонко Цонев.

Лоутън е роден на 11 юли 1946 г. в Халифакс. Започва кариерата си на певец в Норд Шийлдс през 60-те г. с групата The Deans. След това пее в групата West One, а после в Stonewall.

През 1969 г. се мести в Западна Германия и става певец в култовата немска рок група „Луцифер френд“. С нея записва 9 албума. От 1976 г. е в „Юрая Хийп" и записва албумите Innocent Victim, Firefly, Fallen Angel и Live '79. Обикаля с групата 4 г. на концерти в Европа и САЩ.

В кариерата си Лоутън пее с легендарните музиканти Роджър Гловър - Butterfly Ball в Роял Албърт хол (1975 г.), Дейвид Ковърдейл, Глен Хюз, и Йън Гилън от "Дийп пърпъл", както и с Туиги.

В България като изпълнител на хита July мorning става по-популярен от Байрън, и то без да взема високите ноти и без мекотата на тембъра му. От 2004 г. ежегодно изпълнява песента на концертите в Каварна – Калиакра рок фест. Те са все на зазоряване на 1 юли на морския бряг. Често участва и в други концерти в страната. През януари 2012 година записва албум с „Диана Експрес“.

Лоутън е третият член на "Юрая Хийп", който умира за по-малко от година. Преди него почина барабанистът Лий Кърслейк, а на 5 ноември 2020 г. на 75-годишна възраст умря и Кен Хенсли.

Така от т.нар. класически състав на групата жив остава само Мик Бокс - неизменният от 60-те години соло китарист, който държи правата върху името й. 10 години преди Байрън смъртта без време застига превъзходния басист на "Юрая Хийп" Гери Тейн. Той получава токов удар на концерт в САЩ през 1974 г. и влиза за дълго в болница. Година по късно умира от свръхдоза хероин. Наследилият го басист Тревър Болдър умира от рак на панкреаса през 2013 г. Същата година умира и басистът от първите три албума на групата Пол Нютън.

ДЖОН ЛОУТЪН
ДЖОН ЛОУТЪН
Джон Лоутън ще посрещне изгрева в Камен бряг.
СНИМКИ: АРХИВ
Джон Лоутън ще посрещне изгрева в Камен бряг. СНИМКИ: АРХИВ