Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина е  удивителна и комплексна лечебна практика за много болести, разказва Радио Китай.

Лекува причината, а не последиците

Един богат и добродетелен китаец бил поразен от неизвестна болест. Той изпратил да повикат известния лечител Хуа Туо и го посрещнал с почести. Лекарят проверил пулса и езика на болния, без да благодари приел голяма сума пари и вече на прага небрежно казал: „Ще изпратя рецептата по слугата“. С две думи, държал се изключително неучтиво.

Слугата донесъл бележката, но вместо рецепта, били написани ругатни. Добродетелният бил така потресен, че изпаднал в ярост. От гърлото му излязла кръв и… оздравял. Оказало се, че причина за болестта му бил дълго сдържан гняв. Тази история съдържа основния принцип в теорията на китайската медицина – да се лекува причината, а не последствията.

Философия на китайската медицина

Всяко нарушение на равновесието според древните китайци е причина за болест. Човек е неразривно свързан със света и сам той е миниатюрен модел на вселената. На нея първоначално й е присъща хармонията между празното и пълното, топлината и студа, тъмнината и светлината. База на китайската медицина са философски учения като идзин и фъншуей. В нея всичко се обяснява чрез двете противоположни, но неразривно свързани начала Ин и Ян, с връзката между 5 първоелемента - Метал, Дърво, Вода, Огън и Земя. За китайския лекар в човешкото тяло има 5 плътни органа (черен дроб, бъбреци, сърце, далак и бели дробове) и 6 кухи ( дебело и тънко черво, стомах, жлъчен и пикочен мехур, троен нагревател). Всички са свързани със система от 12 енергийни канала (меридиана), по които се движи жизнената енергия Ци.

Прекалено силните емоции разрушават равновесието

Небалансираното редуване на почивка и работа, неправилният начин на хранене нарушават равновесието, затрудняват циркулацията на Ци и в резултат човек се разболява. Нормалният поток на жизнената енергия и здравето се възстановяват чрез въздействие върху точки по меридианите, с билки и с двигателни и дихателни упражнения цигун.

Всички болести на днешната цивилизация са от заседналия начин на живот, неправилното хранене, вредните навици и т.н. За да е здрав човек, равновесието в организма трябва да се върне в естественото русло.

Китайците имат и концепция за психосоматичните болести. Прекалено силните или продължителни емоции (радост, гняв, безпокойство, мъка, разочарование, страх, удивление) също са фактор, нарушаващ баланса и вредящ на тялото.

Източник на тайни знания

Китайската медицина има общи черти с лечебни системи на други народи, но като цяло е уникална. Сложната и детайлна представа за това как функционира организмът, схемата за движение на Ци по меридианите със стотиците биоактивни точки, проекцията на органите по ушната мида поразяват въображението.

Според легендите тези учения са дадени на хората от боговете. Те са тясно свързани с даоиските духовни практики и развитите на тяхна основа източни бойни изкуства.

С тренировки, не само телесни, но и на съзнанието, човек е възможно да развие умения да чувства, а понякога и да вижда, движението на Ци. Разбира се, единици са достигнали това ниво. Те са духовни учители и лечители. Тези знания се разнасяли от странстващи монаси и майстори по бойни изкуства. Те се натрупали в система за поддържане на максимално ефективно функциониращ и бързо възстановяващ се организъм.

Изтокът и Западът обединяват сили

Науката още не е в състояние да обясни удивителните възможности на китайската медицина, пулсовата диагностика и принципа на действие на акупунктурата. Но лечението на някои болести със синтетични лекарства води до задънена улица. То не възстановява здравето, а го разрушава.

Не можем да идеализираме китайската медицина и да смятаме, че тя ще се справи с всеки здравословен проблем. Но няма как да отречем, че лекува хронични болести, много от които западната определя като нелечими. Съюзяването на западната и източната медицини може да се окаже ефективно в борбата с модерни болести като рака или СПИН.

В Китай традиционната и модерната медицини се развиват рамо до рамо. Правят се клинични изпитвания на създадени по древни рецепти лекарства, сертифицират се и се произвеждат от фармацевтични фирми. Лечебните практики се предават на новото поколение в университетите.

Холистичният подход става най-търсеният и перспективен. А обединяването на Изтока и Запада, взаимното проникване на културите дава перспективата за цялостно възприемане на света, което остава основна ценност и на китайската, и на общочовешката философия.

Активизиране на защитните сили на организма с природни средства

Увлечението по синтетичните лекарства достигна своя пик и вместо успех изпъкнаха недостатъците на тази практика. Появи се зависимост от лечението, висока честота на страничните ефекти, привикване към действието на лекарствата и понижаване на ефекта от приема им. Тяхна алтернатива са методи, които активират защитните сили на организма.

Средствата на традиционната медицина имат особени свойства в това отношение. Те помагат на човека да преодолее външните заплахи и да се приспособи към „вътрешните промени“. Това съчетание въздейства на болния орган, стимулира защитния механизъм и поддържа отслабналата в този момент част на тялото. Това е базовият принцип при съставянето на рецептата и избора на лечение в китайската медицина.