Първата известна жертва на чумата е ловец-събирач, живял преди 5000 г. в земите на Латвия. Бил е заразен с чумната бактерия, предаде Франс прес.

Чумата е бич за човечеството от хилядолетия. Опустошителната епидемия през XIV век, известна като Черната смърт, погубва почти половината население на Европа. Нейният произход и еволюция обаче отдавна озадачават учените. 

Скелетът, изследван от екип на университета в Кил, е наречен RV 2039. Бил на мъж, прехвърлил 20-годишна възраст. Открит е  с още три скелета в края на 19-и век, после изчезва и се появява отново през 2011 г.

Учените са секвенирали ДНК от костите и зъбите на четиримата и са ги тествали за вируси и бактерии. Оказало се, че ловецът-събирач е бил заразен с древен щам на чумата - бактерията Yersinia pestis. "Анализите на щама показват, че Y. pestis е еволюирала по-рано, отколкото смятахме", казва Бен Краузе-Киора от екипа.

Щамът е от линия, възникнала преди около 7000 г., когато в Централна Европа започва да се развива земеделието. Той периодично е прескачал от животни на хора, без да прави големи огнища на зараза. С времето е еволюирал до бубонна чума. Тя се разнася от бълхи.

Учените търсили роднинска връзка между ловеца-събирач и другите трима. Yersinia pestis вероятно е отнела живота на мъжа, но болестта е протекла бавно. Към момента на смъртта в кръвта му е имало високи нива на бактерията, която при гризачи причинява по-малко агресивни зарази.

Другите трима не са били заразени. Това означава, че не е имал силно заразната белодробна чума. RV 2039 се е заразил след ухапване от гризач. При откритата бактерия липсват ключови гени, като този, който позволява бълхи да предават заразата. Тоест, древната версия е била по-малко заразна и смъртоносна в сравнение със средновековната.

Щамът, предаван от бълхи, датира отпреди около 3800 г., когато в Близкия изток и Средиземноморието се формират първите "мегаградове" с над 10 000 жители. Плътността на популацията вероятно е провокирала еволюцията на бактерията.

Познаването на историята на Yersinia pestis разкрива как е еволюирал човекът, за да се предпазва. "Заинтригувани сме от бъдещи изследвания на начина, по който тези древни заразни болести са повлияли върху настоящата ни имунна система", казва Бен Краузе.